Siirry suoraan sisältöön

Lääketiede osana kuntoutustaLaajuus (2 - 3 op)

Tunnus: SZ00CJ98

Laajuus

2 - 3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Teppo Karapalo

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:

Opintojakson tarkoituksena on oppia hyödyntämään lääketieteellistä perustietoa sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä sekä oppia keskeiset ensiaputaidot.

Opintojakson osaamiset:

Eettinen osaaminen (Yhteinen kaikille)
Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Fysioterapian ammatillinen ja ammattien välinen toiminta (Fysioterapeutti AMK)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (Toimintaterapeutti AMK)

Opintojakson osaamistavoite:

Ymmärrät kuntoutusprosessissa kohtaamiesi kuntoutujien mahdollisia lääketieteellisiä haasteita, jotka vaikuttavat kuntoutujan työ- ja toimintakykyyn, kokonaistilanteeseen ja kuntoutumismahdollisuuksiin. Tunnistat ja ymmärrät yleisimmät lääketieteelliset käsitteet. Hahmotat ja ymmärrät lääketieteen kokonaisuutta. Hallitset keskeiset ensiaputaidot.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpinä sisältöinä ovat biolääketieteen ja kliinisen lääketieteen lähtökohdat, lääketieteen peruskäsitteet sekä asiakkaan lääketieteellisen tilanteen vaikutus toimintakykyyn. Sisältöinä ovat myös lääkärin rooli moniammatillisessa yhteistyössä sekä toimintakyvyn arvioinnissa ja kuvauksessa. Sisältöinä ovat myös yleisimpien kuntoutusta vaativien diagnoosiryhmien (esim. aivoverenkiertohäiriöt, mielenterveyden häiriöt, tuki- ja liikuntaelinsairaudet) etiologia, hoito- ja kuntoutusprosessit sekä kuntoutuslääketieteen sisällöt. Lisäksi tarkastellaan ihmisen elämänkulkuun liittyvien lääketieteellisten tapahtumien, esimerkiksi monisairastavuuden, synnynnäisten sairauksien ja –vammojen, tai elämän aikana sairastumisen merkitystä yksilön kuntoutustarpeeseen.

Opintojakson sisältöön kuuluu myös ensiaputaidot.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat löytää kuntoutusprosessissa kohtaamiesi kuntoutujien mahdollisia lääketieteellisiä haasteita, jotka vaikuttavat kuntoutujan työ- ja toimintakykyyn, kokonaistilanteeseen ja kuntoutumismahdollisuuksiin. Osaat määritellä yleisimmät lääketieteelliset käsitteet ja lääketieteen kokonaisuutta. Hallitset keskeiset ensiaputaidot.

Lisätiedot

Tämä opintojakso on fysio- ja toimintaterapeuttiopiskelijoille 3 op ja kuntoutuksenohjaajaopiskelijoille 2 op (ensiapu osuus ei sisälly).