Siirry suoraan sisältöön

Kehityksen ja oppimisen tukiLaajuus (3 op)

Tunnus: SO00CK69

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka
  • Tuomas Lallukka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi alle kouluikäisten lasten kasvatuksen, kehityksen ja oppimisen haasteista sekä niiden tukemisesta varhaiskasvatuksessa monialaisessa yhteistyössä.

Osaamiset:

Sosiaalialan eettinen osaaminen 
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen 

Osaamistavoitteet:

Tiedostat kolmitasoisen tuen lähtökohdat sekä tunnistat työskentelyn taustalla olevat arvot ja eettiset periaatteet varhaiskasvatuksessa. Osaat huomioida yksilölliset tuen tarpeet ammattieettisesti. Osaat edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta sekä toimit arvoristiriitoja sisältävissä tilanteissa eettisesti perustellusti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. 

Osaat teoreettisesti tunnistaa, jäsentää ja kuvata erilaisia oppimista ja kehitystä haastavia yksilöllisiä tekijöitä alle kouluikäisillä lapsilla. Osaat suunnitella, toteuttaa sekä arvioida yksilöllisten tarpeiden mukaista tavoitteellista toimintaa. Tunnistat perheiden kanssa tehtävän kasvatusyhteistyön merkityksen lapsen kehityksen ja oppimisen tukemisessa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on tarkastella alle kouluikäisten lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen moninaisuutta sekä siihen liittyvää yksilöllistä vaihtelua. Opintojakso antaa perusvalmiudet havainnoida ja jäsentää ohjauksellisia erityistarpeita sekä soveltaa tutkittuun tietoon perustuvia pedagogisia menetelmiä lapsilähtöisesti.

Opintojakson aikana tutustutaan kehitystä ja oppimisen tukemista ohjaavaan lainsäädäntöön varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sekä inkluusio-periaate ja voimavaralähtöiseen ajatteluun perustuva työote.

Esitietovaatimukset

Tiedät varhaiskasvatuksessa tehtävän työn perusperiaatteet sekä tunnistat alle kouluikäisten lasten kehitysvaiheet.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Osaat edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta sekä toimit arvoristiriitoja sisältävissä tilanteissa eettisesti perustellusti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.  Tunnistat yksilöllisiä tuen tarpeita ja osaat nimetä yleisimpiä pedagogisia tuen muotoja varhaiskasvatuksessa. Osaat toteuttaa ja suunnitella toimintaa tuen tarpeita ja tuen muotoja huomioiden. Osaat toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa perheiden kanssa kehityksen ja oppimisen tuen asioihin liittyen.

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.