Siirry suoraan sisältöön

Harjoittelu II: Ammatillinen asiakastyöLaajuus (15 op)

Tunnus: SO00CJ62

Laajuus

15 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Nybacka
  • Riikka Rantanen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä sosiaali- ja kasvatusalan asiakastyön ammatillista ohjausosaamistasi.


Osaamiset:

Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät oman ihmiskäsityksesi ja arvomaailmasi merkityksen asiakastyössä. Edistät yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta sekä toimit arvoristiriitoja sisältävissä tilanteissa eettisesti perustellusti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Edistät haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa.

Toimit ammatillisesti ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa ja kykenet reflektoimaan kriittisesti toimintaasi. Suunnittelet, toteutat ja arvioit asiakasturvallisen palveluprosessin asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukien.

Tuet tavoitteellisesti yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen kasvua, kehitystä, oppimista ja arkea erilaisissa elämäntilanteissa. Toteutat ja dokumentoit asiakastyötä asiakaslähtöisesti tietoturva ja –suojavaatimukset huomioiden. Käytät toiminnassasi hyvinvoinnin edistämisen, varhaisen tuen ja kuntouttavaa työotetta.

Tunnet alan juridisen säädöspohjan ja työtä ohjaavat asiakirjat sekä toimit niiden mukaisesti. Ymmärrät sosiaaliturvan toimintaperiaatteet. Toteutat kokonaisvaltaista palveluohjausta ja ymmärrät palveluohjauksen merkityksen. Toimit aktiivisena sosiaalialan asiantuntijana monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.

Varhaiskasvatuksen harjoittelua suorittaessasi toteutat ja arvioit suunnitelmallista sekä laadukasta varhaiskasvatustoimintaa huomioiden ja tukien lapsen osallisuutta, vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita. Osallistut kasvatusyhteistyön toteuttamiseen huoltajien kanssa.

Tunnet varhaiskasvatusta ohjaavan lainsäädännön ja työtä ohjaavat asiakirjat sekä toimit niiden mukaisesti. Tunnistat lapsille ja lapsiperheille suunnatut palvelut ja ymmärrät palveluohjauksen merkityksen osana varhaiskasvatuksen sosionomin työnkuvaa. Osaat toimia aktiivisena kasvatusalan asiantuntijana monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.

Sisältö

Asiakastyön harjoittelu sosiaalialan/varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. Mikäli opiskelet varhaiskasvatuksen sosionomiksi, teet harjoittelun päiväkodissa.

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ammatillinen vuorovaikutus ja asiakastyö, ammattien välinen yhteistyö sekä yksilö- ja ryhmänohjaustyön suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi alan eettisiä periaatteita ja lainsäädäntöä noudattaen.

Esitietovaatimukset

Tunnet sosiaali- ja kasvatusalan palvelujärjestelmän ja palvelut sekä alan eettiset periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti. Tunnet alaa ja työtä ohjaavia lakeja ja osaat kuvata asiakkaiden palveluprosesseja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata ammatillista vuorovaikutustasi ja asiakastyötäsi sekä ammattien välistä yhteistyötä ja niiden merkitystä. Osaat toimia ammatillisen vuorovaikutuksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakastyössä että ammattien välisessä yhteistyössä. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja dokumentoida tavoitteellista yksilö- ja ryhmänohjausta alan eettiset periaatteet, lainsäädäntö ja palvelut huomioiden. Osaat toimia palveluohjauksellisella työotteella. Osaat kertoa toiminnastasi ja arvioida sitä.

Varhaiskasvatuksen sosionomiksi opiskelevana tiedostat ja otat huomioon velvoittavan varhaiskasvatussuunnitelman sisällöt toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Osaat ohjata eri-ikäisiä lapsia iän ja kehitystason mukaisesti. Osallistut ja toteutat lasten huoltajien/perheiden kanssa tehtävää kasvatusyhteistyötä sekä perehdyt monialaiseen yhteistyöhön.