Siirry suoraan sisältöön

Vahvistuva vanhemmuusLaajuus (5 op)

Tunnus: SO00CK67

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Nybacka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä osaamistasi perheiden kanssa työskentelystä sekä vanhemmuuden tukemisesta.

Osaamiset:

Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät oman ihmiskäsityksesi ja arvomaailmasi merkityksen asiakastyössä. Ymmärrät perheiden moninaisuutta ja eri perheenjäsenten yksilöllisiä tarpeita sekä toimit vuorovaikutustilanteissa sensitiivisesti.

Toimit ammatillisesti ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa ja kykenet reflektoimaan kriittisesti omaa toimintaasi. Ymmärrät mentalisaatioteorian hyödyntämisen mahdollisuuksia sosiaalialan asiakastyössä. Tunnistat ja arvioit hyvinvoinnin riski- ja suojatekijöitä: ymmärrät kiintymyssuhteiden ja varhaisen vuorovaikutuksen sekä ylisukupolvisen vanhemmuuden merkityksiä. Sovellat reflektiivistä ja traumainformoitua työotetta lasten ja perheiden kanssa työskentelyssäsi.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on mentalisaatioteoriaan ja reflektiiviseen työotteeseen syventyminen. Lisäksi tarkastelun kohteena ovat varhainen vuorovaikutus, kiintymyssuhteet, traumainformoitu työote sekä ylisukupolvinen vanhemmuus.

Esitietovaatimukset

Tunnet suomalaisen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän ja lapsi- ja perhepalvelut. Tunnet oman alasi eettiset periaatteet ja arvot ja osaat toimia niiden mukaisesti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat määritellä opintojakson keskeiset käsitteet (mentalisaatioteoria, kiintymyssuhteet, varhainen vuorovaikutus, traumainformoitu työote, ylisukupolvinen vanhemmuus) ja kuvata reflektiivisen työtavan merkityksiä ja periaatteita sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä.

Tunnistat reflektiivisten menetelmien mahdollisuuksia ja kuvaat omaa ammatillista vuorovaikutusosaamistasi ja toimintaasi perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi kriittisesti reflektoiden.

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.