Siirry suoraan sisältöön

Sosiaaliset ongelmat ja eriarvoisuusLaajuus (3 op)

Tunnus: SO00CJ65

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tuija Ketola

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia ymmärtämään, mitä ja millaisia ovat sosiaaliset ongelmat, eriarvoistavat rakenteet ja käytännöt sosiaalisten ongelmien taustalla.

Osaamiset:

Kestävä kehitys
Sosiaalialan eettinen osaaminen 
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen

Osaamistavoitteet:

Tunnistat ja tiedät, miten edistää haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa yhteiskunnassa. Tiedät keinoja edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla ja ehkäistä sosiaalisia ongelmia.

Osaat arvioida yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta sosiaalisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen. Osaat analysoida eriarvoisuutta, huono-osaisuutta sekä hyvinvointia tuottavia rakenteita ja prosesseja. Ymmärrät sosiaalialan vaikuttamistyönä. Osaat nimetä keinoja edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä ovat sosiaalisten ongelmien ja haavoittuvuuden käsitteet, eriarvoisuus, sosiaalisten ongelmien selitysmallit, sosiaalisten ongelmien ehkäisy ja rakenteellinen sosiaalityö.

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaalialan keskeiset eettiset periaatteet ja arvot, työn tavoitteet sekä toimintaympäristöt. Tunnistat alan keskeisen lainsäädännön.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat esittää sosiaalisten ongelmien, haavoittuvuuden ja eriarvoisuuden käsitteet ja kuvata haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa yhteiskunnassa. Osaat kuvata, miten sosiaaliset ongelmat ja eriarvoisuus ilmenevät yhteiskunnassa sekä millaisia syrjiviä sosiaalisia rakenteita ja käytäntöjä eriarvoisuuden takaa löytyy. Osaat nimetä keinoja edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tunnistat keinoja ehkäistä sosiaalisia ongelmia ja yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa. Tunnistat rakenteellisen sosiaalityön vaikuttamistyön menetelmänä. Osaat nimetä keinoja edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.

2= Osaat määritellä sosiaalisten ongelmien, haavoittuvuuden ja eriarvoisuuden käsitteet ja antaa niistä esimerkkejä. Osaat kuvata ja antaa esimerkkejä haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemasta yhteiskunnassa. Osaat selittää, miten sosiaaliset ongelmat ja eriarvoisuus ilmenevät yhteiskunnassa sekä millaisia syrjiviä sosiaalisia rakenteita ja käytäntöjä eriarvoisuuden takaa löytyy. Osaat kuvata keinoja edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla. Osaat valita tarkoituksenmukaisia keinoja ehkäistä sosiaalisia ongelmia. Osaat kertoa yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen mahdollisuuksista toimia yhteiskunnassa sekä kuvata esimerkein, millaisia merkityksiä yhteiskunnallisilla ilmiöillä ja valtarakenteilla on. Osaat määritellä sosiaalialan vaikuttamistyönä ja kuvata rakenteellisen sosiaalityön. Osaat nimetä ja antaa esimerkkejä keinoista edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat selittää sosiaalisten ongelmien, haavoittuvuuden ja eriarvoisuuden käsitteet ja antaa niistä esimerkkejä. Tunnistat eri näkökulmista haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen aseman yhteiskunnassa. Osaat esitellä erilaisia keinoja edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla ja ehkäistä sosiaalisia ongelmia.

Osaat esitellä yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Osaat selittää, kuinka yhteiskunnalliset rakenteet ja prosessit tuottavat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja hyvinvointia. Osaat kuvata eri näkökulmista sosiaalialaa ja rakenteellista sosiaalityötä yhteiskunnallisena vaikuttamistyönä. Osaat nimetä keinoja edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.


4= Osaat analysoida sosiaalisten ongelmien, haavoittuvuuden ja eriarvoisuuden käsitteitä ja haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa yhteiskunnassa. Osaat arvioida erilaisia keinoja edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla. Osaat tehdä johtopäätöksiä sosiaalisten ongelmien ehkäisemisen keinoista.

Osaat arvioida yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Osaat perustella, kuinka yhteiskunnalliset rakenteet ja prosessit tuottavat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja hyvinvointia. Osaat analysoida eri näkökulmista sosiaalialaa yhteiskunnallisena vaikuttamistyönä. Osaat luokitella keinoja edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat arvioida sosiaalisten ongelmien, haavoittuvuuden ja eriarvoisuuden käsitteitä eettisesti kestävällä tavalla. Osaat analysoida ja kriittisesti tarkastella eri näkökulmista haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa yhteiskunnassa. Osaat arvioida monipuolisesti erilaisia keinoja edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta eettisesti perustellusti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla. Osaat tehdä perusteltuja ehdotuksia sosiaalisten ongelmien ehkäisemisen keinoista uudesta näkökulmasta.

Osaat analysoida yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Osaat arvioida ja perustella, kuinka yhteiskunnalliset rakenteet ja prosessit tuottavat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja hyvinvointia. Osaat kriittisesti analysoida eri näkökulmista sosiaalialaa yhteiskunnallisena vaikuttamistyönä. Osaat luokitella keinoja edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta, toimijuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia.