Siirry suoraan sisältöön

PerhetyöLaajuus (3 op)

Tunnus: SO00CJ73

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Nybacka
  • Riikka Rantanen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi perheiden kanssa työskentelystä erityisesti lastensuojelutyön näkökulmasta.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen

Osaamistavoitteet:

Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakasturvallisen perhetyön prosessin asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukien. Osaat tukea tavoitteellisesti perheenjäsenten kasvua, kehitystä ja arkea erilaisissa elämäntilanteissa. Ymmärrät perhetyön merkityksen sekä osaat toimia erilaisissa asiakkaan muutos- ja kriisitilanteissa. Ymmärrät vanhemmuuden ja parisuhteen tuen merkityksen osana perhetyötä.

Tunnistat ja arvioit yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta perheiden mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Osaat edistää ja vahvistaa perheenjäsenten toimijuutta ja osallisuutta.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lapsilähtöinen perhetyö ja sen prosessi sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta; perheen voimavarojen ja tuen tarpeiden tunnistaminen. Tarkastelun kohteena on perheen käsite ja perhe- elämän ilmiöt sekä vanhemmuuden ja parisuhteen tuki.

Esitietovaatimukset

Lastensuojelun periaatteiden ja arvojen ymmärtäminen. Sosiaalihuollon ja lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojeluprosessin tunteminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata lapsilähtöisen perhetyön prosessin sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta. Osaat kuvata perheen käsitteen ja nimetä perhe-elämän ilmiöitä. Osaat kertoa esimerkkejä perheiden voimavaroista, tuen tarpeiden tunnistamisesta sekä keinoista tukea perhettä ja sen eri jäseniä. Osaat kertoa vanhemmuuden ja parisuhteen tukemisesta osana perhetyötä.

2= Osaat kuvata lapsilähtöisen perhetyön prosessin sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat määritellä perheen käsitteen ja selittää perhe-elämän ilmiöitä. Osaat kertoa esimerkkejä perheiden voimavaroista, ja määritellä tuen tarpeiden tunnistamista sekä keinoja tukea perhettä ja sen eri jäseniä. Osaat kuvata vanhemmuuden ja parisuhteen tukemista osana perhetyötä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä lapsilähtöisen perhetyön prosessin sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat määritellä perheen käsitteen ja selittää perhe-elämän ilmiöitä useista eri näkökulmista. Osaat kertoa esimerkkejä perheiden voimavaroista, ja määritellä tuen tarpeiden tunnistamista sekä keinoja tukea perhettä ja sen eri jäseniä. Osaat esitellä vanhemmuuden ja parisuhteen tukemista osana perhetyötä.

4= Osaat perustella lapsilähtöisen perhetyön prosessin sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta. Osaat tulkita perheen käsitteen ja analysoida perhe-elämän ilmiöitä useista eri näkökulmista. Osaat kertoa esimerkkejä perheiden voimavaroista ja analysoida tuen tarpeiden tunnistamista sekä keinoja tukea perhettä ja sen eri jäseniä. Osaat perustella vanhemmuuden ja parisuhteen tukemista osana perhetyötä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat perustella ja arvioida lapsilähtöisen perhetyön prosessin sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta. Osaat tulkita perheen käsitteen ja analysoida perhe-elämän ilmiöitä useista eri näkökulmista. Osaat kertoa esimerkkejä perheiden voimavaroista ja arvioida tuen tarpeiden tunnistamista sekä keinoja tukea perhettä ja sen eri jäseniä. Osaat perustella vanhemmuuden ja parisuhteen tukemista osana perhetyötä. Osaat liittää teemat laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.