Siirry suoraan sisältöön

Työ- ja toimintakyvyn arvioinnin perusteet ja liikkumisen avustaminenLaajuus (2 op)

Tunnus: SZ00CK12

Laajuus

2 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Minna Seikkula

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on perehtyä työ- ja toimintakyvyn arvioinnin käsitteisiin sekä liikkumisen avustamiseen.

Opintojakson osaamiset:

Fysioterapeuttinen arviointi (ft)
Fysioterapian menetelmät (ft)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (tt)
Osallisuutta edistävä toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta (tt)


Opintojakson osaamistavoite:

Ymmärrät työ- ja toimintakyvyn arvioinnin laaja-alaisuuden ja siihen liittyvät käsitteet. Tiedät, mitä pätevät ja luotettavat menetelmät tarkoittavat työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat valita näyttöön perustuvia, asiakaslähtöisiä työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä. Osaat hyödyntää liikkumisen apuvälineitä tukemaan työntekijän ergonomiaa ja asiakkaiden fyysistä aktiivisuutta sekä työ- ja toimintakykyä

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on työ- ja toimintakyvyn sekä elämänlaadun arviointiin liittyvät käsitteet ja arviointimenetelmät (haastattelu, havainnointi, mittarien ja testien käyttäminen) hyödyntäen TOIMIA-tietokantaa. Lisäksi opintojakson sisältönä on liikkumisen ja siirtymisten avustamisen ja fyysisen ergonomian perusteet ja ohjaus sekä niihin liittyvät apuvälineet (muun muassa pyörätuoli, kävelyteline, rollaattori, siirron apuvälineet, seisomanostin, potilasnostin, kyynärsauvat, liukulaudat, siirto- ja talutusvyö). Opintojaksolla käsitellään myös apuvälineprosessi ja apuvälineiden saatavuusperusteet.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat ja osaat nimetä erilaiset arviointimenetelmät. Tiedät mitä pätevät ja luotettavat menetelmät tarkoittavat työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat valita näyttöön perustuvia, asiakaslähtöisiä työ- ja toimintakyvyn sekä elämänlaadun arviointimenetelmiä TOIMIA-tietokantaa hyödyntäen. Osaat hyödyntää liikkumisen apuvälineitä tukemaan työntekijän ergonomiaa ja asiakkaiden fyysistä aktiivisuutta sekä työ- ja toimintakykyä. Osaat kuvata apuvälineprosessin vaiheet ja apuvälineiden saatavuusperusteet.