Siirry suoraan sisältöön

Toiminnallinen anatomia ja fysiologiaLaajuus (5 op)

Tunnus: ST00CK14

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kaisa Jokinen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tällä opintojaksolla opit ymmärtämään ihmiskehon rakenteeseen ja toimintaan liittyviä asioita toimintaterapian näkökulmasta.

Opintojakson osaamiset:
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus

Opintojakson osaamistavoite:
Ymmärrät ja osaat käyttää tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa.
Ymmärrät ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta.
Osaat kuvailla ylävartalon ja yläraajojen liikkeeseen, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakenteen, roolin ja toiminnan.
Osaat palpoimalla tunnistaa kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat anatomiset rakenteet.
Ymmärrät keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja toiminnan.
Osaat arvioida yläraajan liikkuvuutta, lihasvoiman tuottoa, hienomotoriikkaa sekä tuntoaistin eri muotoja.
Osaat perusteet yläraajan ortoosien valmistuksesta ja ymmärrät niiden merkityksen osana kuntoutusprosessia.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön anatomia sekä siihen liittyvä terminologia sisältäen tuki- ja liikuntaelimistön rakenne ja perustoiminnan (luusto, nivelet ja lihakset) toimintaterapeuteille oleellisimpien kehonosien osalta: yläraaja, vartalo, hartiarengas ja kaularanka. Tarkastelun kohteena on myös fysiologia, tarkemmin verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta, hengityselimistön rakenne ja toiminta, keskus- ja ääreishermoston rakenne ja perustoiminta sekä aistijärjestelmät. Lisäksi sisältönä on yläraajan kuntoutus toimintaterapian näkökulmasta, mukaan lukien yläraajan liikkuvuuden, lihasvoiman tuoton, hienomotoriikan ja tuntoaistin arviointi sekä yläraajan ortoosien valmistus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1

Osaat nimetä tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa. Tunnistat ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta. Osaat kuvata ylävartalon ja yläraajojen liikettä, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakennetta, roolia ja toimintaa. Löydät palpoimalla kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat rakenteet. Osaat nimetä keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja toiminnan.

Tyydyttävä 2
Osaat määritellä tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa. Pystyt selittämään ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta. Osaat selittää ylävartalon ja yläraajojen liikkeeseen, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakenteesta, roolista ja toiminnasta. Löydät ja tunnistat palpoimalla kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat rakenteet. Osaat selittää keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja toiminnan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat määritellä ja käyttää tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa. Pystyt selittämään kuinka ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimivat toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta. Osaat selittää ja antaa esimerkkejä ylävartalon ja yläraajojen liikkeeseen, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakenteesta, roolista ja toiminnasta. Tunnistat palpoimalla kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat rakenteet. Osaat selittää keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja kuinka ne toimivat.

Kiitettävä 4
Osaat määritellä, käyttää ja tulkita tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa. Pystyt selittämään kuinka ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimivat toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta ja pystyt yhdistelemään tietojasi. Osaat selittää, antaa esimerkkejä ja perusteluja ylävartalon ja yläraajojen liikkeeseen, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakenteesta, roolista ja toiminnasta. Tunnistat ja osaat tulkita palpoimalla kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat rakenteet. Osaat selittää keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja kuinka ne toimivat ja pystyt yhdistelemään tietojasi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Osaat määritellä, käyttää ja tulkita tuki- ja liikuntaelimistön anatomiaan liittyvää terminologiaa. Pystyt selittämään kuinka ihmiskehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit toimivat toimintaterapeuteille tärkeimpien järjestelmien osalta ja pystyt yhdistelemään tietojasi sekä soveltamaan oppimaasi käytäntöön. Osaat selittää, antaa esimerkkejä ja perusteluja ylävartalon ja yläraajojen liikkeeseen, sekä käsien käyttöön keskeisesti liittyvien lihasten ja nivelten rakenteesta, roolista ja toiminnasta ja pystyt soveltamaan oppimaasi käytäntöön. Tunnistat ja osaat tulkita palpoimalla kehon tärkeimmät anatomiset rakenteet, erityisesti käden käytössä tarvittavat rakenteet. Osaat selittää keskushermoston ja perifeerisen hermoston perusrakenteet ja kuinka ne toimivat sekä pystyt soveltamaan tietojasi käytäntöön