Siirry suoraan sisältöön

Toimintaperustainen arviointiprosessiLaajuus (5 op)

Tunnus: ST00CK21

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jaana Ritsilä

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tarkoituksena on oppia tuntemaan toimintaperustainen arviointiprosessi- sekä arvioinnissa käytettäviä tiedonkeruumenetelmiä.

Opintojakson osaamiset:
Terapeuttinen vuorovaikutussuhde ja monitoimijuus
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus
Osallisuutta edistävä toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta

Opintojakson osaamistavoite:
Osaat kuvata toimintaterapiassa toteutettavat arviointiprosessin vaiheet. Osaat suunnitella toimintaperustaisen arviointiprosessin kerätäksesi tietoa asiakkaan toiminnasta ja osallistumisesta. Hyödynnät alkutiedonkeruussa hyväksi todettuja menetelmiä, jotka perustuvat toimintaterapian teorioihin. Osaat valita luotettavia sekä asiakkaalle sopivia tiedonkeruu- ja arviointimenetelmiä. Tiedostat tapaasi olla vuorovaikutuksessa arviointiprosessin aikana. Sinulla on keinoja luoda- ja ylläpitää terapiasuhdetta tukevaa vuorovaikutusta. Osaat asettaa toimintaan kohdentuvia, asiakaslähtöisiä tavoitteita.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on toimintakyvyn arvioinnin prosessi sekä sen alkuvaihe, jossa kerätään tietoa haastattelun- sekä itsearvioinnin keinoin. Opintojaksolla perehdytään toimintakeskeisiin toimintaterapian teoriaan perustuviin arviointimenetelmiin sekä harjoitellaan tulosten tulkintaa. Jakson sisältönä on lisäksi toimintakeskeisen tavoitteen asettaminen sekä dokumentaatio toimintaterapianimikkeistöä hyödyntäen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Osaat kuvata arviointiprosessin vaiheet ja tunnistat asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä. Osaat kuvata toimintakeskeisyyden periaatteita ja tavoitteen asettamista arviointiprosessissa. Tunnistat tiedonkeruumenetelmiä toimintakyvyn alkuarvioinnissa. Osaat yhdistää ammatillisen vuorovaikutuksen- ja harkinnan vaikutuksia arviointiprosessiin. Muistat dokumentaation perusteita sekä siihen liittyviä kansallisia ohjeistuksia

Tyydyttävä 2
Osaat kuvata arviointiprosessin vaiheet ja tunnistat asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä. Osaat kuvata, miten toimintakeskeisyyden periaatteet tulevat näkyväksi arviointiprosessissa ja tavoitteen asettamisessa. Osaat valita arviointimenetelmiä toimintakyvyn alkuarviointiin. Osaat kertoa esimerkein ammatillisen vuorovaikutuksen- ja harkinnan vaikutuksista toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat selittää dokumentaation perusteita sekä hyödyntää siihen liittyviä kansallisia ohjeistuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat kuvata arviointiprosessin vaiheet ja tunnistat asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä. Sovellat tietoa arviointiprosessin suunnitteluun ja tavoitteen asettamiseen. Tuot esille eri näkökulmia toimintakeskeisyydestä. Osaat selittää, miten toimintakeskeisyyden periaatteet tulevat näkyväksi arviointiprosessissa ja tavoitteen asettamisessa. Osaat kertoa esimerkein ammatillisen vuorovaikutuksen- ja harkinnan merkityksestä toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat valita asiakkaalle sopivia toimintaperustaisia arviointimenetelmiä toimintakyvyn alkuarvioinnissa. Osaat soveltaa dokumentaatiota asiakastyöhön Käytät ammatillista harkintaa arviointiprosessin vaiheissa ja dokumentaatiossa.

Kiitettävä 4
Osaat kuvata arviointiprosessin vaiheet ja tunnistat asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä. Kuvaat arviointiprosessin merkitystä osana laajempaa hoito- ja kuntoutusprosessia. Sovellat em. tietoa arviointiprosessin suunnitteluun ja tavoitteen asettamiseen. Tuot esille useita toimintaterapian teoriaan pohjautuvia näkökulmia toimintakeskeisyydestä. Osaat selittää, miten toimintakeskeisyyden periaatteet tulevat näkyväksi arviointiprosessissa ja tavoitteen asettamisessa. Sovellat tietoa ammatillisesta vuorovaikutuksesta ja -harkinnasta toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat valita ja soveltaa asiakkaalle sopivia toimintaperustaisia arviointimenetelmiä. Osaat soveltaa dokumentaatiota asiakastyöhön. Käytät ammatillista harkintaa arviointiprosessin vaiheissa ja dokumentaatiossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä 5
Osaat kuvata arviointiprosessin vaiheet ja tunnistat asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä. Kuvaat toimintakyvyn arvioinnin merkitystä osana laajempaa hoito- ja kuntoutusprosessia. Tuo esille toimintaterapian teorioihin pohjautuvia näkökulmia toimintakeskeisyydestä. Osaat soveltaa tietoa toimintakeskeisyydestä arviointiprosessissa ja tavoitteen asettamisessa. Sovellat tietoa ammatillisesta vuorovaikutuksesta ja -harkinnasta toimintakyvyn arviointiin. Osaat valita ja soveltaa useita asiakkaalle sopivia arviointimenetelmiä toimintakyvyn alkuarvioinnissa. Huomioit arviointiprosessissa toimintaympäristön vaikutukset ja asiakkaan osallistumisen prosessin aikana. Osaat soveltaa tietoa dokumentoinnista sekä tunnistat kriittisesti dokumentaation mahdolliset kehittämistarpeet.