Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveystyö ja toiminnalliset menetelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: ST00CK24

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Heidi Kihlström

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat toiminnalliseen suoriutumiseen. Tarkoituksena on oppia mahdollistamaan toiminnallisuutta ja toimintaan osallistumista mielenterveyden häiriöistä kärsivien asiakkaiden kanssa

Opintojakson osaamiset :
Terapeuttinen vuorovaikutussuhde ja monitoimijuus
Osallisuutta edistävä toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta
Vastuullisuus ja toiminnallinen oikeudenmukaisuus

Osaamiskuvaus:
Osaat kuvata, miten mielenterveydenhäiriöt vaikuttavat toimintakykyyn ja osallistumiseen. Valitset ja sovellat erilaisia menetelmiä mielenterveyskuntoutujan osallistumisen ja toiminnan edistämiseksi. Osaat perustella valintojasi asiakaslähtöisyyden periaatteita- sekä näyttöön perustuvia teorioita hyödyntäen. Osaat soveltaa interventioita asiakkaan ja/tai asiakasryhmän tarpeisiin ja tilanteeseen. Osaat hyödyntää, soveltaa ja muokata ympäristöä sekä ohjauksen keinoja tukeaksesi asiakkaan hyvinvointia ja edistääksesi osallistumista. Osaat suunnitella ja muokata toimintaa ammattieettisten ohjeiden mukaisesti sekä kykenet reflektoimaan omaa ammattieettistä ajatteluasi- ja toimintaasi.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on luoda ymmärrystä mielenterveyshäiriöiden vaikutuksesta toimintakykyyn ja toimintaan osallistumiseen sekä oppia tukemaan asiakkaan osallistumista hänelle merkitykselliseen toimintaan. Opintojaksolla perehdytään luontolähtöiseen Green Care toimintaan sekä sen soveltamiseen asiakastyöhön. Opintojaksolla syvennytään myös muihin näyttöön perustuviin toiminnallisiin menetelmiin. Opintojaksolla vahvistetaan terapeuttista vuorovaikutus- ja ohjausosaamista asiakastyössä.

Esitietovaatimukset

Sinulla tulee olla käsitys toimintaterapian arviointiosaamisen perusteista ja niiden harjoittelusta käytännössä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 Välttävä
Osaat kuvata mieltenterveyshäiriöiden yhteyttä toimintakykyyn ja osallistumiseen. Listaat interventiokeinoja, joita voi käyttää asiakastyössä mielenterveyskuntoutujien kanssa. Tunnistat vuorovaikutuksen keinoja, jolla voit vahvistaa terapiasuhdetta ja edistää toimintaan osallistumista. Kuvaat, miten luontolähtöisyyttä voi käyttää asiakkaan toiminnallisuuden tukemisessa. Osaat yhdistää tietoa interventiokeinosta, ympäristöstä ja ohjauksesta asiakkaan toiminnan tukemiseen. Osaat selittää eettisen työskentelyn periaatteita ja kuvata omaa ajatteluasi suhteessa ammattietiikkaan.

2 Tyydyttävä
Osaat selittää esimerkein, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat toimintakykyyn ja osallistumiseen. Valitset interventiokeinoja, jotka sopivat asiakkaalle ja perustuvat näyttöön. Määrittelet ja valitset vuorovaikutuksen keinoja, jolla voit vahvistaa terapiasuhdetta ja edistää toimintaan osallistumista. Selität esimerkkejä hyödyntäen, miten luontolähtöisyyttä voi käyttää asiakkaan toiminnallisuuden tukemisessa. Osaat muokata ympäristöä, ohjausta ja interventiokeinoja asiakkaan toiminallisuutta tukevaksi. Osaat selittää ja kuvata esimerkein eettisen työskentelyn periaatteita asiakastyössä. Osaat kertoa esimerkkejä omasta ammattieettisestä ajattelustasi ja sen kehittymisestä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 Hyvä
Osaat tarkastella eri näkökulmista, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat toimintakykyyn ja osallistumiseen. Osaat valita, soveltaa ja muokata interventiokeinoja, jotka sopivat asiakkaalle ja perustuvat näyttöön. Valitset ja sovellat vuorovaikutuksen keinoja, jolla voit vahvistaa terapiasuhdetta ja edistää toimintaan osallistumista. Osaat soveltaa teoriatietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja green care toiminnasta asiakastyöhön ja asiakkaan toiminnan tukemiseen. Osaat muokata ympäristöä, ohjausta ja interventiokeinoja asiakkaan toiminallisuutta tukevaksi. Osaat selittää ja kuvata esimerkein eettisen työskentelyn periaatteita asiakastyössä. Osaat käyttää ammattieettisiä ohjeita oman toimintasi suunnittelussa ja toteutuksessa. Sovellat tietoa ammattietiikasta toimintasi ja ajattelusi reflektointiin.

4 Kiitettävä
Osaat tarkastella eri näkökulmista, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat toimintakykyyn ja osallistumiseen. Vertailet ja valitse näyttöön perustuvia interventiokeinoja, jotka sopiva asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Osaat soveltaa ja muokata interventiokeinoja asiakkaan haasteet ja tarpeet huomioiden. Valitset ja sovellat vuorovaikutuksen keinoja, jolla voit vahvistaa terapiasuhdetta ja edistää asiakkaan toimintaan osallistumista. Osaat soveltaa teoriatietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja green care toiminnasta asiakkaan tavoitteisiin ja toiminnan tukemiseen. Osaat muokata ympäristöä ja interventiokeinoja asiakkaan toiminallisuutta tukevaksi. Osaat vertailla ja valita asiakkaalle sopivia ohjauksen keinoja. Osaat selittää ja kuvata esimerkein eettisen työskentelyn periaatteita asiakastyössä. Osaat käyttää ammattieettisiä ohjeita oman toimintasi suunnittelussa ja toteutuksessa. Sovellat tietoa ammattietiikasta toimintasi suunnitteluun ja reflektointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Erinomainen
Osaat tarkastella eri näkökulmista, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat toimintakykyyn ja osallistumiseen. Tarkastelet haasteiden taustalla olevia yksilöön, ympäristöön ja toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Tarkastelussa tulee esille kriittinen pohdinta ja toimintaterapian teorian soveltaminen. Vertailet, valitset näyttöön perustuvia interventiokeinoja, jotka sopiva asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Osaat soveltaa ja muokata interventiokeinoja asiakkaan haasteet ja tarpeet huomioiden. Valitset ja sovellat vuorovaikutuksen keinoja, jolla voit vahvistaa terapiasuhdetta ja edistää asiakkaan toimintaan osallistumista. Osaat soveltaa teoriatietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja green care toiminnasta asiakkaan tavoitteisiin ja toiminnan tukemiseen. Osaat muokata ympäristöä ja interventiokeinoja asiakkaan toiminallisuutta tukevaksi. Osaat vertailla ja valita asiakkaalle sopivia ohjauksen keinoja. Osaat selittää ja kuvata esimerkein eettisen työskentelyn periaatteita asiakastyössä. Osaat käyttää ammattieettisiä ohjeita oman toimintasi suunnittelussa ja toteutuksessa. Sovellat tietoa ammattietiikasta toimintasi suunnitteluun ja reflektointiin.