Siirry suoraan sisältöön

Elämäntapojen toiminnallinen tukeminenLaajuus (5 op)

Tunnus: ST00CK27

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Maaret Rutanen
  • Emmi Ritvos

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on syventää ymmärrystä ja kykyä analysoida terveyden, toiminnan ja elämäntapojen välistä yhteyttä. Teoreettista osaamista sovelletaan aidoissa ryhmänohjaustilanteissa.

Opintojakson osaamiset :
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus
Vaikuttaminen ja palveluiden edistäminen
Kestävä kehitys

Opintojakson osaamistavoite:
Opintojakson käytyäsi osaat selittää, miten terveys, toiminta ja elämäntavat liittyvät toisiinsa. Kykenet arvioimaan ja perustelemaan, miten elämäntapoja voidaan tukea toiminnallisesti toimintaterapian tietoperustaa ja näyttöön perustuvia interventio-ohjelmia hyödyntäen. Sovellat tietoa aidoissa ohjaustilanteissa, joissa selvität ohjattavien tarpeita ja tuet heitä terveyttä edistävien elämäntapojen ylläpitämisessä. Kuvaat ja arvioit toimintaterapiapalveluiden mahdollisuuksia osana terveyden edistämisen toimintamalleja. Huomioit kestävän kehityksen näkökulmia pohtien ja selittäen ekoeettisyyttä ja merkityksen kokemusta toimintaterapiapalveluiden muotoilussa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on terveyden, toiminnan ja elämäntapojen välinen suhde. Tarkastelet elämäntapojen tukemisen merkitystä osana sosiaali- ja terveysalan ammatillista toimintaa toimintaterapian näkökulmasta ajankohtaista tutkimusta hyödyntäen ja kestävän kehityksen näkökulmia huomioiden. Perehdyt elämäntapoja tukeviin, näyttöön perustuviin ohjelmiin kuten Lifestyle Redesign-ohjelmaan. Syvennät osaamistasi asiakkaan motivoinnissa ja perehdyt toiminnan käyttämiseen muutoksen välineenä. Suunnittelet, toteutat käytännössä ja reflektoit elämäntapoja selvittäviä ja tukevia ryhmänohjaustilanteita, joissa hyödynnät toiminnallisia menetelmiä.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle tullessa sinulla tulee olla perusosaaminen toimintaterapian teoreettisista lähtökohdista sekä terapiaprosessista. Toiminnan ja osallistumisen mahdollistaminen toimintaterapian keinoin tulee olla hallussa. Sinulla tulee olla sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan asiakkuusosaamista asiakkaan hyvinvoinnin ja toimijuuden edistämiseksi. Sinun tulee tietää ryhmänohjaamisen lähtökohtia ja periaatteita sekä perusteet toiminnallisuudesta ja luovan toiminnan käyttämisestä tavoitteellisessa ryhmätoiminnassa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Kykenet selittämään terveyden, toiminnan ja elämäntapojen välistä suhdetta. Arvioit ja perustelet, miten elämäntapoja voidaan tukea toiminnallisesti toimintaterapian tietoperustaa ja näyttöön perustuvia interventio-ohjelmia hyödyntäen. Kuvaat ja arvioit toimintaterapiapalveluiden mahdollisuuksia osana terveyden edistämisen toimintamalleja. Suunnittelet ja toteutat käytännössä teoreettisesti perusteltua elämäntapoja tukevaa toiminnallista ohjausta. Osoitat pystyväsi arvioimaan omaa ammatillista toimintaasi teoriaa hyödyntäen. Huomioit kestävän kehityksen näkökulmia pohtien ja selittäen ekoeettisyyttä ja merkityksen kokemusta toimintaterapiapalveluiden muotoilussa.