Siirry suoraan sisältöön

Vaikuttaminen ja palveluiden edistäminenLaajuus (3 op)

Tunnus: ST00CK31

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Suvi Salminen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on selvittää, missä ja miten toimintaterapiapalveluihin liittyvä yhteiskunnallinen päätöksenteko tapahtuu ja millä keinoilla toimintaterapeutti voi siihen vaikuttaa. Toimintaterapiapalveluiden arviointia ja kehittämistä tarkastellaan ihmislähtöisyyden, toimintaympäristön ja palvelujärjestelmien huomioimisen näkökulmasta siten, että työskentely edistää asiakkaiden tasapuolista palveluihin pääsyä.

Opintojakson osaamiset:
Eettinen osaaminen 
Vaikuttaminen ja palveluiden edistäminen
Vastuullisuus ja toiminnallinen oikeudenmukaisuus

Opintojakson osaamistavoitteet:
Osaat soveltaa ja käyttää ammattieettisiä ohjeita toimintaterapian yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja edistää toimintaterapiaan pääsyä kaikille tasapuolisesti.
Tunnistat toimintaterapian roolin ja paikan palvelujärjestelmässä ja organisaatioissa. Tunnistat toimintaterapiapalveluiden järjestämiseen liittyvän päätöksenteon prosessit. Toimit vaikuttamis- ja kehittämistyössä ihmislähtöisesti (person-centered) yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Huomioit tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden sekä kulttuurisensitiivisyyden ja puolustat asiakkaiden oikeutta toteuttaa toiminnalliset tarpeensa. Omaksut ennakoivan ja innovatiivisen roolin toimintaterapiapalveluiden jatkuvassa arvioinnissa ja kehittämisessä. Huomioit kehittämistyössä toimintaympäristön muutokset ja kustannustietoisuuden sekä tiedotat tuloksista verkostoille ja päätöksentekijöille. Huomiot kestävän kehityksen näkökulmia.

Sisältö

Toimintaterapiapalveluihin liittyvät yhteiskunnallisen päätöksenteon prosessit ja –tasot, kuten valtakunnallinen-, alueellinen-, ja organisaatiotaso. Toimintaterapeutin mahdollisuudet ja keinot vaikuttaa päätöksentekoon, huomioiden vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Toimintaterapeutin rooli toiminnallisen oikeudenmukaisuuden ja palveluiden saavutettavuuden edistäjänä. Ihmislähtöisyyden, toimintaympäristön ja palvelujärjestelmien huomioiminen sekä kustannustietoisuus palveluiden arvioinnin- ja kehittämisen pohjana. Kehittämistyön tuloksista viestiminen ja tiedottaminen erilaisissa viestintäkanavissa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Sovellat ja käytät ammattieettisiä ohjeita toimintaterapian yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja edistät toimintaterapiaan pääsyä kaikille tasapuolisesti. Tunnistat toimintaterapian roolin ja paikan palvelujärjestelmässä ja organisaatioissa. Tunnistat toimintaterapiapalveluiden järjestämiseen liittyvän päätöksenteon prosessit. Toimit vaikuttamis- ja kehittämistyössä ihmislähtöisesti (person-centered) yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Huomioit tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden sekä kulttuurisensitiivisyyden ja puolustat asiakkaiden oikeutta toteuttaa toiminnalliset tarpeensa. Otat ennakoivan ja innovatiivisen roolin toimintaterapiapalveluiden jatkuvassa arvioinnissa ja kehittämisessä. Huomioit kehittämistyössä toimintaympäristön muutokset ja kustannustietoisuuden sekä tiedotat tuloksista verkostoille ja päätöksentekijöille.