Siirry suoraan sisältöön

Säätö- ja automaatiojärjestelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: TE00CG86

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Teppo Flyktman

Osaamistavoitteet

TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Ymmärrät automaatiojärjestelmän teknisen rakenteen, niiden roolin prosessin ohjauksessa ja ymmärtää niiden liittymisen tehtaan muihin järjestelmiin. Tunnistat PI-kaaviosta säätöpiirit ja niihin liittyvien mittausten ja ohjausten teknisen rakenteen. Hahmotet järjestelmän mitoittamiseen liittyvät perusnäkökulmat, kuten IO-määrän laskenta. Osaat toteuttaa toimintakuvauksen perusteella yksinkertaisen sovelluksen automaatiojärjestelmällä. Ymmärrät säätöpiirien roolin teollisuudessa ja osaat suunnitella prosessille periaatteellisen säätöpiirin. Ymmärrät PID-säätimen toimintaperiaatteen ja osaat tehdä virityksen yksinkertaiseen prosessiin. Ymmärrät automaatiojärjestelmän mahdollisuudet prosessin ohjauksessa ja tiedonkeruussa.

TIETO JA YMMÄRRYS
Tunnet PID-säätimen teoreettisen periaatteen ja tunnet tyypillisimmät viritysmenetelmät.

Sisältö

Instrumentointi
Säätöpiirit
PID-säädin
Automaatiojärjestelmän rakenne ja rooli
Automaatiojärjestelmä prosessin ohjauksessa ja tiedonkeruussa

Esitietovaatimukset

Mittaus- ja automaatiotekniikan perusteet
Sähkötekniikan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Automaatiojärjestelmien ja säätötekniikan rakenteen ja peruskäsitteiden ymmärtäminen on sinulle haasteellista ja niiden soveltaminen käytäntöön onnistuu osittain

Tyydyttävä (2): Tunnistat automaatiojärjestelmien ja säätötekniikan rakenteen ja peruskäsitteet, mutta niiden soveltaminen käytännön harjoituksissa on haasteellista

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Ymmärrät automaatiojärjestelmän rakenteen ja eri osien riippuvuuden toisistaan. Osaat suunnitella peruspiirien sovellusohjelmat ja tehdä testaukset ja virittämiset niihin. Ymmärrät toimintaperiaatteet niin syvällisesti, että osaat paikantaa toimimattomuuksien syyt.

Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä monipuolisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä luovasti ja innovatiivisesti erilaisia ratkaisuja hahmottaen.