Siirry suoraan sisältöön

Metsäteollisuuden prosessitLaajuus (5 op)

Tunnus: TE00CH02

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Minna Nyman

Osaamistavoitteet

Opintojaksolta saat perustiedot metsäteollisuudesta kokonaisuudessaan ja siitä, miten eri liiketoiminta-alueet metsäteollisuudessa linkittyvät toisiinsa. Opintojaksolta saat perustietoa metsäteollisuuden prosesseista, mitkä ovat hyödyllisiä tulevissa työtehtävissäsi toimitpa sitten metsäteollisuuden tuotannossa, laitesuunnittelussa, ympäristöjohtamisessa, myynnissä ja markkinoinnissa, tutkimuksessa ja kehityksessä tai logistiikassa. Tutustut sellun, kartongin, paperin sekä saha- ja kertopuun valmistusmenetelmiin. Tunnet metsäteollisuuden tuotteet, prosessit ja markkinat sekä niiden ympäristövaikutukset. Ymmärrät metsäteollisuuden kestävän kehityksen periaatteet ja niiden soveltamisen käytännössä sekä metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta. Osaat arvioida metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien ympäristövaikutuksia ja ehdottaa parannuksia.


TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Pystyt analysoimaan sellunvalmistusprosessin energiankulutusta ja ehdottamaan energiatehokkaita parannuksia sekä arvioimaan sellun tuotelaatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Ymmärrät, miten metsäteollisuuden eri vaiheet, kuten puunhankinta, sellunvalmistus, kartongin ja paperinvalmistus, sekä mekaaninen metsäteollisuus, ovat keskenään kytköksissä ja voivat hyödyntää toistensa sivuvirtoja ja resursseja. Lisäksi ymmärrät, miksi tämä on tärkeää ympäristön ja taloudellisesti kestävän toiminnan kannalta. Tämä yhteneväisyyden ymmärtäminen auttaa sinua tunnistamaan mahdollisuuksia innovaatioihin ja kehitykseen metsäteollisuuden alalla.

TIETO JA YMMÄRRYS
Tunnistat ja ymmärrät metsäteollisuuden peruskäsitteet, tuotantoprosessit ja keskeiset toimintaperiaatteet. Pystyt kuvaamaan sellunvalmistusprosessin vaiheet, raaka-aineet ja keskeisten kemiallisten reaktioiden periaatteet. Ymmärrät metsäteollisuuden eri liiketoimintojen yhteneväisyyden ja kuinka tämä edistää energia- ja resurssitehokkuutta.

Sisältö

Sellun valmistusprosessit, kestävän energiantuotannon merkitys sellunvalmistuksessa, kartongin- ja paperin tuotantomenetelmät, saha- ja kertopuun valmistusprosessit, metsäteollisuuden kestävän kehityksen periaatteet, metsäteollisuusintegraatiot ja niiden hyödyt energia- ja resurssitehokkuudelle

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1):
Sinulla on perustason ymmärrys metsäteollisuudesta ja sen eri teollisuusprosesseista. Kuvaat sellun, kartongin ja paperin valmistusmenetelmät, mutta kuvauksessa on virheitä ja puutteita. Arvioit metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien energia- ja ympäristövaikutuksia yleisellä tasolla, mutta et osaa ehdottaa parannuksia tai perustella niitä. Ymmärrät välttävästi metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta.

Tyydyttävä (2):
Sinulla on tyydyttävän tason ymmärrys metsäteollisuudesta ja sen eri teollisuusprosesseista. Kuvaat sellun, kartongin ja paperin valmistusmenetelmät, mutta kuvauksessa on joitain virheitä tai puutteita. Arvioit metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien energia- ja ympäristövaikutuksia yleisellä tasolla, mutta sinulla on vaikeuksia ehdottaa parannuksia tai perustella niitä. Ymmärrät yleisellä tasolla metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3):
Sinulla on ymmärrys metsäteollisuudesta ja sen eri teollisuusprosesseista. Osaat kuvata sellun, kartongin ja paperin valmistusmenetelmät yleisellä tasolla. Osaat arvioida metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien energia- ja ympäristövaikutuksia ja pystyt ehdottamaan myös joitain parannuksia perusteluineen. Ymmärrät yleisellä tasolla metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta.

Kiitettävä (4):
Sinulla on erittäin hyvä ymmärrys metsäteollisuudesta ja sen eri teollisuusprosesseista. Osaat kuvata sellun, kartongin ja paperin valmistusmenetelmät ja löydät yhtenäisyyksiä näiden prosessien toimintojen välillä. Osaat arvioida metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien energia- ja ympäristövaikutuksia ja pystyt ehdottamaan myös erilaisia parannuksia perusteluineen. Ymmärrät metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5):
Sinulla on erinomainen ymmärrys metsäteollisuudesta ja sen eri teollisuusprosesseista. Kuvaat loogisesti sellun, kartongin ja paperin ja mekaanisen metsäteollisuuden valmistusmenetelmät ja löydät yhtenäisyyksiä näiden prosessien toimintojen välillä. Osaat arvioida kriittisesti metsäteollisuuden tuotteiden ja prosessien energia- ja ympäristövaikutuksia ja pystyt ehdottamaan myös innovatiivisia parannuksia perusteluineen. Ymmärrät johdonmukaisesti metsäteollisuusintegraatioiden merkityksen energia- ja resurssitehokkuuden näkökulmasta.