Siirry suoraan sisältöön

Kenttälaitteet ja instrumentointiLaajuus (5 op)

Tunnus: TS00CC48

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Vesa Hytönen,
  • Veli-Matti Häkkinen,

Osaamistavoitteet

Perehdyt teollisuuden instrumentointiin ja automaation kenttälaitteisiin suunnittelun näkökulmasta. Opintojakso edellyttää automaatiotekniikan perusteiden tuntemista. Tutustut laboratorioympäristössä kenttälaitteisiin, niiden asennustekniikkaan, piirien kytkentätapoihin ja koestustekniikkaan. Opittua pystyt hyödyntämään alaan liittyvässä suunnittelutyössä ja myös käyttöönottotehtävissä.

EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Opintojaksolla käsitellään instrumentoinnin sähkösuunnittelun periaatteita ja suunnittelun dokumentaatiota sekä kenttälaitteiden asennuspaikkojen ja - tapojen vaikutuksia järjestelmäkokonaisuuden toiminnallisuuteen. Lisäksi käsitellään automaatiolaitteiston käyttöönottoa, testausta, vianhakua ja muita laiteläheisiä tehtäviä.

EUR-ACE TUTKIMUKSET JA TIEDONHAKU
Osaat suunnitella ja toteuttaa kokeellisia tutkimuksia, tulkita dokumentteja, muita lähtötietoja ja tuloksia. Lisäksi opit arvioimaan mittausten oikeellisuutta sekä työskentelemään laiteympäristössä turvallisesti ja hyviä käytänteitä noudattaen.

Sisältö

Perusmittausten anturit
Säätöventtiilien valinta ja mitoitus
Kenttälaitteiden asennustekniikka
Kenttälaitteisiin liittyvät suunnitteludokumentit

Instrumentoinnin dokumentaatio ja piirrosmerkit
Instrumentoinnin käsitteet ja tunnuskirjaimet
Instrumentoinnin kaapelit ja kilvet
Instrumentoinnin suunnitteluohje
Instrumenttiasennusten tyyppipiirustukset
I/O-jako ja ristikytkentä
Virtapiirikaaviot

Kylmätestaus
Lähettimien viritys
Ristikytkennän teko
Koestuskäytänteet
Aktiiviset ja passiiviset lähettimet
Turva-automaation koestus

Esitietovaatimukset

Fysiikan, mittaustekniikan ja automaatiotekniikan perustuntemus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa.

Tyydyttävä (2): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta kokonaisvaltaisen kenttälaite- ja instrumentointisuunnittelun teorian ymmärtäminen on haasteellista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Sinulla on ymmärrys tavallisimmista kenttälaitteista ja ymmärrät perusteet niiden sijoituksista, asennusmenetelmistä, asennusten dokumentoinnista ja asennusmateriaaleista. Osaat valita ja mitoittaa perusprosesseihin sopivat kenttälaitteet. Tunnet erilaisia käytänteitä ja ratkaisuja kentän ja järjestelmän välisten signaalien toteuttamiseen. Tiedät keskeiset rakenteet ja komponentit, joita signaalikaapeloinneissa käytetään. Osaat tulkita kytkentöihin liittyviä dokumentteja ja ymmärrät eri dokumentaatioiden yhteyden toisiinsa.

Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä monipuolisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä hahmottaen erilaisia vaihtoehtoisia toimivia kokonaisratkaisuja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Laboratoriotyöt:
Osaat toimia turvallisesti automaatiolaitteiden parissa ja pystyt käyttämään osaamistasi tehokkaasti testaamiseen, käyttöön ja käyttöönottoon liittyvissä tehtävissä. Osaat hankkia lisätietoja työtehtävään liittyen erilaisin menetelmin soveltaen teoriaa käytäntöön.