Siirry suoraan sisältöön

Rakennusautomaatio ja talotekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TS00CC49

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Teppo Flyktman,

Osaamistavoitteet

EUR-ACE TIETO JA YMMÄRRYS
Ymmärrät talotekniikan tehtävät sekä merkityksen energiatehokkuuden ja terveellisten sisäolosuhteiden näkökulmasta. Tunnet sisäolosuhteille määräyksissä ja suosituksissa asetetut tavoitteet. Tunnet keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät sekä prosessit ja ymmärrät niiden vuorovaikutussuhteet. Ymmärrät yleisimpien lämmitys-, lämmönjako, ilmanvaihto-, jäähdytys- ja lämmöntalteenottoratkaisujen toimintaperiaatteet. Tunnet talotekniikassa käytetyn mittaustekniikan sekä yleisimmät säätöstrategiat. Osaat lukea yleisimpiä talotekniikan dokumentteja ja kaavioita

EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMIENN KÄYTÄNTÖÖN
Tunnet rakennusautomaatioalalla käytettävän teknologian, terminologian ja dokumentaation. Tunnet yleisimmät rakennusautomaatiossa käytetyt järjestelmät, arkkitehtuurit, tiedonsiirtoväylät ja integrointiratkaisut. Osaat suunnitella ja toteuttaa pienimuotoisia rakennusautomaatiosovelluksia.

Sisältö

- Rakennuksen sisäolosuhteet ja energiatehokkuus
- Talotekniikan laitteet, prosessit ja niiden säätöstrategiat
- Sähköisen talotekniikan järjestelmät
- Säätimet, rakennusautomaatiojärjestelmät ja tyypilliset väylätekniikat
- Talotekniikan ja rakennusautomaation dokumentaatio

Esitietovaatimukset

- Sähkötekniikan perusosaaminen
- Automaatiotekniikan perusosaaminen
- Mittaustekniikan perusosaaminen
- Säätötekniikan perusosaaminen
- Tietoliikennetekniikan perusosaaminen
- CAD-ohjelmistojen perusosaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Tunnistat talotekniikan ja rakennusautomaation perustehtävät. Tiedät millaisia laitteita ja prosesseja talotekniikkaan sisältyy. Tunnet rakennusautomaatiossa käytettävät teknologiset ratkaisut yleisellä tasolla. Tunnet alan terminologian ja dokumentaation yleisellä tasolla. Tunnet sisäolosuhteille määräyksissä ja suosituksissa asetetut tavoitteet. Tunnistat tyypilliset talotekniikkaan ja rakennusautomaatioon liittyvät riskit terveen rakennuksen kannalta.

Tyydyttävä (2): Tunnet talotekniikan ja rakennusautomaatio keskeiset tehtävät sekä niiden merkityksen rakennuksen energiatehokkuudelle ja sisäolosuhteille. Tunnistat keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät ja prosessit. Tiedät, miten talotekniikan laitteita voidaan ohjata ja valvoa rakennusautomaation avulla. Sinulla on käsitys järjestelmien toimintaperiaatteesta, mutta kokonaisuuden hahmottaminen on haasteellista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Tunnet keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät ja prosessit sekä osaat tulkita näihin liittyviä kaavioita. Osaat laatia rakennusuatomaation toimintaa kuvaavia perusdokumentteja ja -kaavioita. Tunnet talotekniikan ja rakennusautomaation keskeiset vaikutukset energiatehokkuuteen ja sisäolosuhteisiin. Tunnet keskeiset sähköisen talotekniikan järjestelmät.

Kiitettävä 4: Ymmärrät talotekniikan ja rakennusautomaation vaikutuksen sisäolosuhteisiin ja energiatehokkuuteen. Ymmärrät keskeisten taloteknisten prosessien vuorovaikutussuhteet sekä tavallisimmat säätöstrategiat. Ymmärrät sähköisen talotekniikan järjestelmien vaikutuksen turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Hallitset keskeiset rakennusautomaatiojärjestelmissä käytetyt väylätekniikat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Ymmärrät taloteknisten järjestelmien ja prosessien vuorovaikutussuhteet. Kykenet analysoimaan järjestelmien toimintaa sekä rakennusautomaation että taloteknisen prosessin kannalta. Ymmärrät yleisimpien talotekniikan säätömenetelmien toimintaperiaatteen ja sinulla on kyky soveltaa niitä rakennusautomaatiojärjestelmissä. Osoitat talotekniikan ja rakennusautomaation kokonaisvaltaista ymmärtämistä