Siirry suoraan sisältöön

Sähkönjakelun automaatio ja relesuojaustekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TS00CC56

Laajuus

5 op

Vastuuhenkilö

  • Pasi Puttonen,
  • Teppo Flyktman,

Osaamistavoitteet

Tutustut sähkönjakelun automaatioon ja relesuojaustekniikkaan, jotka ovat keskeisiä osa-alueita sähköverkon toiminnan ja turvallisuuden varmistamisessa. Tällä opintojaksolla opiskelu edellyttää aiemmin hankittua sähkövoimatekniikan suunnitteluosaamista. Tämän kurssin suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia suunnittelijana jakeluverkkoyhtiöissä tai teollisuuden sähköistysprojekteissa.

EUR-ACE MONIALAINEN OSAAMINEN

Osaat suunnitella, toteuttaa, koestaa ja ylläpitää sähköverkon automaatio- ja relesuojausjärjestelmiä, jotka mahdollistavat älykkään, tehokkaan ja luotettavan sähkönjakelun. Tunnet erilaiset automaatiotekniikan ratkaisut, kuten SCADA-järjestelmät, etäohjauksen, etävalvonnan ja etämittauksen. Osaat hyödyntää ICT-teknologiaa ja IoT-ratkaisuja sähköverkon automaatiossa. Osaat valita sopivat relesuojaustekniikan suojauslaitteet ja -asetukset eri tilanteisiin ja koestaa suojausten ja mittausten toiminnan.

Osaat toimia sähköalan moniulotteisessa ja muuttuvassa työympäristössä, jossa tarvitaan jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja uusien innovaatioiden luomista. Ymmärrät sähköalan vaikuttavan vahvasti mm. turvallisuuteen, ympäristöön ja talouteen sekä alan toimijoiden suuren vastuun tässä. Osaat viestiä tehokkaasti ja työskennellä tiimissä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Sisältö

Sähkönjakelun automaatio ja käytön valvonta
SCADA-järjestelmät
Automaatiojärjestelmien väylätekniikat
SCADA-järjestelmien konfigurointi
Sähkönjakelun pääkomponentit (katkaisijat, erottimet, maadoituskytkimet, mittamuuntajat)
Relesuojaus
Erilaiset suojausfunktiot (ylikuormitus-, yli- ja alijännite-, maasulku-, oikosulku-, vaihejärjestys-, taajuus-, distanssi-, differentiaali- ja valokaarisuojaus)
Relesuojauksen konfigurointi
Sähköverkon vikavirtojen ja suojausasettelujen laskenta
Mittamuuntajien, ohjauspiirien ja relesuojauksen koestaminen

Esitietovaatimukset

Tietoliikennetekniikan perusteet, automaatiotekniikan perusteet (mm. toimilohko-ohjelmointi, loogiset operaatiot) sekä sähkövoimatekniikan perustuntemus ja suunnitteluosaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa.

Tyydyttävä (2): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta asioiden soveltaminen on haasteellista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Hallitset sähkönjakelun automaation ja relesuojaustekniikan periaatteet ja osaa soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin. Osaat myös suunnitella, konfiguroida, testata ja käyttää sähkönjakelun automaation ja relesuojaustekniikan ratkaisuja.

Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä monipuolisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä monipuolisesti. Otteesi on asiantunteva.