Siirry suoraan sisältöön

Sähköpiirien mallintaminen ja laskentamenetelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: TS00CC53

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Olli Väänänen,

Osaamistavoitteet

Tutustut sähkötekniikan mallintamismenetelmiin ja opit systemaattisia analyysimenetelmiä tasa- ja vaihtovirtapiirien eri osien virtojen ja jännitteiden selvittämiseen. Osaat suorittaa opintojakson aiheisiin liittyviä käytännön mittauksia laboratorioympäristössä. Tällä opintojaksolla opitut asiat ovat keskeistä alan osaamista.

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä tasa- ja vaihtovirtapiirien eri osien virtojen ja jännitteiden selvittämisessä. Hallitset vaihtosähkön teholaskennan ja ymmärrät tehokertoimen merkityksen. Tunnet sarja- ja rinnakkaisresonanssi-ilmiön.

Sisältö

piirimuunnokset
lähdemuunnokset
silmukkamenetelmä
thevenininmenetelmä
superpositiomenetelmä
vaihtosähköpiirien osoitinlaskenta
kompleksinen teho
resonanssipiirit
keskinäisinduktanssi
laboratoriomittauksia

Esitietovaatimukset

Tasa- ja vaihtosähkötekniikan perusosaaminen ja sähköturvallisuuteen perehtyminen. Matematiikan perusasiat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Tunnistat tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt hyödyntämään muutamaa eri systemaattista analyysimenetelmää yksinkertaisten tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemisessa.

Tyydyttävä 2: Tunnistat tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt hyödyntämään systemaattisia analyysimenetelmiä yksinkertaisten tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Osaat tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemiseen. Tunnistat, kuinka teoriaa voidaan soveltaa käytäntöön.

Kiitettävä 4: Hallitset hyvin tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt itsenäisesti käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemiseen. Hallitset kokonaisuuksia ja pystyt soveltaen käyttämään erilaisia ratkaisumenetelmiä erilaisiin piireihin. Sinulla on hyvät edellytykset soveltaa oppimaasi teoriaa käytännönläheisiin ongelmiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Hallitset hyvin tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Pystyt itsenäisesti ja luovasti käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien tasa- ja vaihtosähköpiirien ratkaisemiseen. Hallitset kokonaisuuksia ja pystyt soveltaen käyttämään erilaisia ratkaisumenetelmiä monimutkaisiinkin piireihin. Sinulla on erinomaiset edellytykset soveltaa oppimaasi teoriaa käytännönläheisiin ongelmiin.