Siirry suoraan sisältöön

Projektinhallinta ja laadunvarmistusLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CD82

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Marko Rintamäki,

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät projektinhallinnan merkityksen ohjelmistoalan näkökulmasta. Ymmärrät perinteisen projektin ja ketterän projektin erot. Tunnet ketterän projektinhallinnan perusperiaatteet ja osaat tarvittaessa soveltaa tarkoitukseen soveltuvia työkaluja projektin ohjaukseen. Osaat laatia tarvittaessa ohjelmistoprojektille projektisuunnitelman, sekä karkean vaatimusmäärittelyn. Osaat myös laatia projektille alustavan kustannusarvion. Tunnet yleisesti projekteissa käytetyt laadunvarmistuksen menetelmät ja alan yleiset laatujärjestelmät.

EUR-ACE TIETO JA YMMÄRRYS
Ymmärrät projektisuunnitelman ja aikataulutuksen merkityksen projektin läpiviennin kannalta. Osaat huomioida ammatilliset, eettiset ja lailliset näkökulmat projekisuunnittelussa. Ymmärrät laadunvarmistuksen näkökulman osana projektityöskentelyä.

EUR-ACE MONIALAINEN OSAAMINEN
Tunnet projektitoiminnan perusteet ja tarvittaessa pystyt osallistumaan ohjatusti projektimuotoiseen ryhmätyöskentelyyn. Ymmärrät projektitoiminnan ja laadunvarmistuksen merkityksen ja pystyt osallistumaan tarvittaessa projektin eri tuotosten katselmointiin. Osaat ottaa vastuuta omasta osaamisestasi ja tarvittaessa kehität sitä paremmaksi annettujen lähteiden avulla.

EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Osaat laatia tarvittaessa yksinkertaisen projektisuunnitelman ja osaat analysoida projektille asetettuja vaatimuksia muodostaen niiden pohjalta karkean vaatimusmäärittelyn. Tunnet opintojaksolla esitellyn projektityöskentelymallin ja tarvittaessa voit hyödyntää sitä oman projektin ohjauksessa. Ymmärrät kustannuslaskennan merkityksen osana projektin määrittelyä ja osaat laatia yksikertaisen budjetin projektin suunnittelun tueksi.

EUR-ACE VIESTINTÄ JA TIIMITYÖ
Tunnet tärkeimmät dokumentit ja niiden merkityksen tiedonjakamisessa projektin aikana. Tunnet projektityöskentelyn kannalta tärkeät käytännöt, joilla tiimit ohjaavat toimintaansa. Riittävän ohjauksen myöstä osaat toimia projektiryhmässä ja työskennellä tavoitteiden mukaisesti.

Sisältö

Opintojakson aikana perehdyt projektitoiminnan peruskäsitteisiin. Opit ketterän projektin hallinnan perusteet ja tunnet erot perinteiseen projektiin. Opit seuraavat käsitteet ja hyödynnät niitä osana harjoitustehtävää:

- Projektin aikataulutus, osittaminen ja vaiheistus
- Työnohjaus ja tehtäväjako
- Työmäärän ja kustannusten arviointi
- Projektin riskikartoitus, valvonta ja ohjaus
- Yleinen laadunvarmistus ja menetelmät: testaus, auditointi, arviointi, sertifiointi
- Johdatus yleisiin laatujärjestelmiin ISO 9000, CMMi, Six Sigma ja LEAN

Esitietovaatimukset

Ohjelmointi, tietoverkot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi projektitoiminnan käsitteistön ja ymmärtää yleisesti projektihallinnan ja laadunvarmistuksen merkityksen ohjelmistotuotteiden kehittäisessä.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi projektitoiminnan käsitteistön ja ymmärtää projektihallinnan ja laadunvarmistuksen merkityksen ohjelmistotuotteiden kehittäisessä. Opiskelja osaa laatia pienimuotoisen projektisuunnitelman.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin projektitoiminnan käsitteistön ja osaa hyödyntää opetettuja menetelmiä projektin ja laadunvarmistuksen näkökulmassa. Opiskelja osaa laatia ohjelmistoprojektille soveltuvan projektisuunnitelman ja tunnistaa tarvittavat laadunvarmistuksen menetelmät projektin toteuttamisen tueksi.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee hyvin projektitoiminnan käsitteistön ja osaa hyödyntää opetettuja menetelmiä projektiohjauksen ja laadunvarmistuksen näkökulmasta. Opiskelja osaa laatia ohjelmistoprojektille tarvittavan projektisuunnitelman, karkean kustannusarvion ja osaa valita tarvittavat laadunvarmistuksen menetelmät projektin toteuttamiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektitoiminnan käsitteistön, vaatimusmäärittelyn merkityksen ja kykenee tarvittaessa soveltamaan opetettuja menetelmiä projektiohjauksessa. Opiskelja osaa laatia ohjelmistoprojektille tarvittavan projektisuunnitelman, riskikartoituksen, kustannusarvion, sekä kykenee valitsemaan tarvittavat laadunvarmistuksen menetelmät projektin toteuttamiseksi. Opiskelija osaa hakea tietoa ulkopuolisista lähteistä ja tiedon pohjalta kykenee kriittisesti kehittämään omaa projektitoimintaa. Opiskelja osaa hakeutua mukaan alan osaajayhteisöjen toimintaan.