Siirry suoraan sisältöön

Capstone -projektiLaajuus (15 op)

Tunnus: TT00CE30

Laajuus

15 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Marko Rintamäki,

Osaamistavoitteet

Projektin alkuvaiheessa perehdyt ja kertaat tarpeelliset ohjelmistotuotannon peruskäsitteet ja tutustut vierailuluentojen muodossa työelämässä käytettyihin teknologioihin ja vallitseviin toimintatapoihin. Johdatusvaiheen jälkeen sinut liitetään osaksi projektiryhmää, joka työskentelee toimeksiantajan määrittelemän toimeksiannon parissa. Toimeksianto asetetaan yrityksen, yhteisön tai yksilön toimesta. Toimeksiannot ja niiden eri muodot määrittyvät tarkemmin toimeksiantajan ja toteuttavan projektiryhmän välillä.

Työskentely projektin aikana on intensiivistä ryhmätyöskentelyä ja vaatii sitoutumista jokaiselta ryhmän jäseneltä. Riippuen toimeksiannosta projektin aikana kehittyvät yksilötasolla erilaiset ammatilliset osaamiset, kuten esimerkkeinä ohjelmointi-, suunnittelu-, testaus- tai tietoturvaosaaminen. Tärkeiden ammatillisten taitojen lisäksi kehittyvät myös eri työelämätaidot esimerkkeinä ryhmätyöskentely-, viestintä- ja ongelmanratkaisutaidot. Projektin aikana opitaan laatimaan tarvittavia sopimuksia, toimimaan ryhmänä, osallistumaan projektisuunnitteluun, määrittelytyöhön, toteutukseen ja laadunvarmistukseen.

Opintojakson toteutuksessa voidaan ottaa mukaan opiskelijoita EUDRES-yhteistyön liittyen. Osallistumisehdot määritelty erikseen.

EUR-ACE TIETO JA YMMÄRRYS
Tunnet ohjelmistoteollisuuden yleisesti käyttämät menetelmät ja toimintatavat. Tarvittaessa osaat ottaa huomioon muiden toimialojen käytänteitä, jos toimeksianto sitä edellyttää.

EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Osaat soveltaa ohjelmistotuotannon käyttämiä yleisiä työkaluja ja menetelmiä osana projektin työskentelyä. Osaat tarvittaessa muokata niitä tarkoitukseen sopiviksi. Osaat dokumentoida ja toteuttaa toimeksiantojen tavoitteiden mukaisia kokonaisuuksia siten, että niitä on mahdollista myös jatkokehittää. Tämä tarkoittaa tarkoituksenmukaista dokumentaatiota ja alalla tunnettujen menetelmien käyttöä.

EUR-ACE TUTKIMUS JA TIEDONHAKU
Osaat hakea toimeksiantoon liittyen lisätietoa sopivista lähteistä ja hyödyntää uutta tietoa oman toimintaympäristön ja työn kulun kehittämiseksi. Kykenet tarvittaessa perehtymään tuntemattoman toimialaan ja sen käytänteisiin eri lähteiden pohjalta

EUR-ACE VIESTINTÄ JA TIIMITYÖ
Osaat työskennellä aktiivisesti osana moniosaajien muodostamaan työryhmää ja toimimaan yhdessä eri sidosryhmien kanssa. Tunnistat ja osaat ottaa huomioon eettiset ja kulttuurilliset näkökulmat ryhmätyöskentelyssä. Kykenet liittämään oman osaamisesi osaksi työryhmän työskentelyä ja tarvittaessa kykenet kehittämään osaamistasi tarpeellisilta osa-alueilta.

EUR-ACE MONIALAINEN OSAAMINEN
Opit projektityöskentelyn myötä ohjauksen, projektisuunnittelun ja aikataulutuksen merkityksen. Osaat toimia tiimin jäsenenä ja huolehtia annetuista tehtävistä tavoitteiden saavuttamiseksi. Opit ottamaan huomioon ulkopuoliset tekijät, jotka voivat vaikuttaa projektin etenemiseen. Osaat tarvittaessa tunnistaa riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa toimeksiannon toteuttamiseen ja voivat vaatia riittävää ennakointia.

Sisältö

Opiskelija osallistuu ohjelmisto- tai teknologiaprojektiin, jonka toimeksiantajana toimii ulkopuolinen yritys/yhteisö/yksityishenkilö. Projekti etenee alkaen suunnittelusta päättyen luovutukseen tai mahdolliseen tuotantoon vientiin. Projektiryhmät toimivat opintojakson aikana mahdollisimman itsenäisesti, mutta tukea eri osaamisalueisiin annetaan tarvittaessa. Projektin jälkeen opiskelija hallitsee oletuksena yleiset ohjelmistotuotannon käytänteet ja osaa soveltaa niitä projektitoiminnassa. Opiskelija ymmärtää projektiryhmän työskentelytavat ja niiden hyödyt/haasteet. Opiskelija kykenee ryhmän osana tuottamaan toimeksiantajan tarpeeseen soveltuvan ratkaisun.

Projektin alkuvaiheessa perehdyt ja kertaat tarpeelliset ohjelmistotuotannon peruskäsitteet ja tutustut vierailuluentojen muodossa työelämässä käytettyihin teknologioihin ja vallitseviin toimintatapoihin. Johdatusvaiheen jälkeen sinut liitetään osaksi projektiryhmää, joka työskentelee työkaluin ja projektimenetelmin sovitun toimeksiannon parissa. Projektiryhmät ovat itsenäisiä ja toimivat oman toimeksiannon parissa. Toimeksianto asetetaan yrityksen, yhteisön tai yksilön toimesta. Toimeksiannot määrittyvät tarkemmin toimeksiantajan ja toteuttavan projektiryhmän välillä.

Työskentely projektin aikana on intensiivistä ryhmätyöskentelyä ja vaatii sitoutumista jokaiselta ryhmän jäseneltä. Riippuen toimeksiannosta projektin aikana kehittyvät yksilötasolla erilaiset ammatilliset osaamiset, kuten esimerkkeinä ohjelmointi, suunnittelu, testaus ja tietoturva. Tärkeiden ammatillisten taitojen lisäksi kehittyvät eri työelämätaidot, kuten esimerkkeinä ryhmätyöskentely-, viestintä- ja ongelmanratkaisutaidot. Projektin aikana opitaan laatimaan tarvittavat sopimukset, toimimaan ryhmänä, osallistumaan projektisuunnitteluun, määrittelytyöhön, toteutuksen ja laadunvarmistukseen.

Esitietovaatimukset

Aiempia opintoja > 150 op/ECT

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Osallistut projektityöskentelyyn yksilönä ja suoritat annetut tehtävät ohjatusti. Työskentelyt arvioidun työmäärän puitteissa riittävästi (60%) . Saat vertaisarvioinnissa, asiakaspalautteessa ja ohjaajien arvioinnissa keskiarvon 1

Tyydyttävä (2)
Osallistut projektityöskentelyyn yksilönä ja suoritat annetut tehtävät ohjatusti. Työskentelyt arvioidun työmäärän puitteissa riittävästi (70%). Saat vertaisarvioinnissa, asiakaspalautteessa ja ohjaajien arvioinnissa keskiarvon 2

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Osallistut projektityöskentelyyn aktiivisesti ja suoritat annetut tehtävät omatoimisesti. Työskentelyt arvioidun työmäärän puitteissa riittävästi (80-90%). Saat vertaisarvioinnissa, asiakaspalautteessa ja ohjaajien arvioinnissa keskiarvon 3

Kiitettävä (4)
Osallistut projektityöskentelyyn aktiivisesti ja suoritat annetut tehtävät omatoimisesti. Osaat jakaa omaa osaamistasi ja autat tarvittaessa muita etenemään. Työskentelyt arvioidun työmäärän puitteissa riittävästi (90-100%). Saat vertaisarvioinnissa, asiakaspalautteessa ja ohjaajien arvioinnissa keskiarvon 4

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Osallistut projektityöskentelyyn erittäin tiiviisti ja toimit toimeksiannon kannalta ratkaisevassa roolissa. Hallitset projektinohjauksen käytänteet tai toimit teknisesti vaativan ratkaisun parissa. Osaat toimia aktiivisesti yhteistyössä toimeksiantajan kanssa. Kykenet tarvittaessa ohjaamaan ryhmää kohti annettuja tavoitteita. Työskentelyt arvioidun työmäärän puitteissa riittävästi (90-100%). Saat vertaisarvioinnissa, asiakaspalautteessa ja ohjaajien arvioinnissa keskiarvon 5

Lisätiedot

Arviointi perustuu ryhmän sisäisen vertaisarvioinnin, toimeksiantajan antaman palautteen ja ohjaajien huomioiden pohjalta.