Siirry suoraan sisältöön

Palvelinten ja konttien virtualisointiLaajuus (5 op)

Tunnus: TTC4020

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juha Jokinen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Osaat hallita virtualisointi- ja kontiratkaisuja.

Opintojakson osaamiset
EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet eri virtualisointi- ja kontaineritekniikat (kontitustekniikat), niiden toimintamallit sekä mitä eroa on kontainereilla ja virtualisoinnilla. Osaat virtualisointialustojen pystyttämisen, päivittäiset hallintatoimet ja virtuaalikoneiden elinkaaren tehtävät. Osaat kontainerialustan pystyttämisen ja kontainerien hallinnan. Tiedät mitä vaatimuksia korkea käytettävyys asettaa virtualisointialustoille ja kontainereille.

Sisältö

Hardware-assisted virtualization extensions
Structure of a virtual machine
VMware vSphere
Microsoft Hyper-V
Linux Kernel Virtual Machines (KVM)

Container technologies
Cgroups and other kernel mechanisms for resource isolation
Docker
Kubernetes

High Availability

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Linuxin käyttö ja hallinta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Opiskelija tietää mitä eroa on virtualisoinnilla ja kontainereilla. Opiskelija osaa virtualisointi- ja kontainerisointialustan perushallintatehtävät.

Tyydyttävä 2: Opiskelija ymmärtää miten virtuaalikoneet ja kontainerit toimivat. Opiskelija osaa pystyttää virtuaalikoneita ja kontainereja valmiiseen ympäristöön ja hallita niitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Opiskelija ymmärtää virtuaalikoneiden ja kontainerien rakenteelliset komponentit. Opiskelija osaa pystyttää sekä virtualisointialustan että kontainerisointialustan ja hallita niitä.

Kiitettävä 4: Opiskelija ymmärtää vikasietoisuuden asettamat vaatimukset virtualisointiympäristöille ja miten vikasietoiset kontainerit toteutetaan. Opiskelija osaa pystyttää vikasietoisen virtualisointialustan ja hallita sitä. Opiskelija osaa ottaa vikaisietoisuuden huomioon kontaineriympäristöissä ja hallita vikasietoisia kontainereita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Opiskelija osaa suunnitella ja rakentaa korkeaa käytettävyyttä vaativat vikaisetoiset virtualisointi- ja kontainerisointialustat. Opiskelija hallitsee virtuaalikoneiden ja kontainerien elinkaaren. Opiskelija osaa ympäristöjen hallintatoimenpiteitä tehdessä ottaa huomioon niissä tarjottavien palveluiden jatkuvuuden ja asiakasrajapinnan.