Siirry suoraan sisältöön

RelaatiotietokannatLaajuus (5 op)

Tunnus: HT00CF24

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jarkko Immonen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Lähes kaikki tietojärjestelmät tarvitsevat tietokantoja tietosisällön käsittelemiseen. Esimerkiksi sosiaalisen median palvelut tallentavat jokaisen viestisi ja kommenttisi tietokantoihin, joista ne haetaan tarvittaessa sovelluksen käyttöliittymään. Tällä opintojaksolla tutustut relaatiotietokantoihin, joita käytetään laajasti erilaisten tietojärjestelmien tietolähteinä. Opit suunnittelemaan ja luomaan tietokantaratkaisuja sekä käsittelmään niiden sisältämää tietoa.

Opintojakson osaamiset

- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Ohjelmistotuotanto-osaaminen: Osaa määritellä, suunnitella ja/tai toteuttaa ohjelmistotuotteen.
- Työelämässä toimiminen: Hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson suoritetettuasi ymmärrät tietokantoihin liittyviä käsitteitä ja taustateorioita. Tunnet erilaisia käyttökohteita relaatiotietokannoille. Osaat tehdä tietomallinnuksen rajatusta sovellusalueesta ja kykenet luomaan käsitteellisen mallin pohjalta tietokantaratkaisun. Osaat käyttää SQL-kieltä relaatiotietokantojen käsittelyyn.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään seuraavia aihepiirejä:

- Tietokantoihin liittyvät käsitteet ja taustateoriat
- Erilaiset tietokantateknologiat
- Tietokantaratkaisun suunnittelu ja käsitteellinen mallintaminen
- Relaatiotietokannan toteuttaminen ja käyttäminen
- SQL-kieli

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Tunnet relaatiotietokantojen käyttökohteet ja perustoiminnallisuudet sekä käsitteellisen mallintamisen perusteet. Osaat luoda tietokannan sekä tehdä yksinkertaisia ylläpitotoimintoja ja hakuja.

Tyydyttävä 2: Tunnet relaatiotietokantojen käyttökohteet ja perustoiminnallisuudet sekä käsitteellisen mallintamisen perusteet. Osaat luoda relaatiotietokannan sekä tehdä ylläpitotoimintoja ja perushakuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Tunnet relaatiotietokantojen käyttökohteet ja perustoiminnallisuudet. Ymmärrät käsittellisen mallintamisen perusteet. Osaat luoda mallin pohjalta käyttötarpeeseen soveltuvan tietokantaratkaisun. Osaat käyttää SQL-kieltä ylläpitotoimintoihin ja perushakuihin, jotka vaativat liitoksien, ryhmittelyn ja koostefunktioden ymmärtämistä.

Kiitettävä 4: Tunnet relaatiotietokantojen käyttökohteet ja toiminnallisuudet. Osaat luoda käsitteellisen mallin suppeasta sovellusalueesta ja pystyt luomaan mallin pohjalta käyttötarpeeseen soveltuvan tietokantaratkaisun. Osaat käyttää SQL-kieltä ylläpitotoimintoihin ja hakuihin, jotka vaativat liitoksien, ryhmittelyiden, koostefunktioden ja alikyselyjen ymmärtämistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Tunnet relaatiotietokantojen käyttökohteet ja toiminnallisuudet. Osaat luoda käsitteellisen mallin sovellusalueesta ja pystyt luomaan mallin pohjalta käyttötarpeeseen soveltuvan tietokantaratkaisun. Hallitset SQL-kielen ja pystyt soveltamaan sitä monimutkaisimpien kyselyiden tuottamiseksi.