Siirry suoraan sisältöön

Backend-kehitysLaajuus (5 op)

Tunnus: HT00CF32

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tommi Tuikka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Haluatko oppia kehittämään sovellusten taustajärjestelmiä, joiden varaan sovelluksen pysyvä tiedon varastointi, järjestelmäintegraatio, autentikaatiopalvelut, koneoppimis- ja tekoälypalvelut ja monet muut elintärkeät palvelut perustuvat? Backend-kehitys -opintojaksolla opit toteuttamaan monipuolisia ja turvallisia backend-palveluita.

Opintojakson osaamiset

- Sovelluskehitysosaaminen: tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Sovelluskehitysosaaminen: Osaa ohjelmoida ja kehittää tietoturvallisia sovelluksia.
- Tietojärjestelmäosaaminen: tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- Oppimaan oppiminen: Osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.

Opintojakson osaamistavoite

Osaat toteuttaa backend-sovelluksia ja käyttää yleisimpiä sovellusten tietovarastoja. Ymmärrät tietoturvan merkityksen backend-sovelluksessa ja tunnet yleisimmät tavat siirtää tietoa sovelluksen sisällä ja eri palvelimilla sijaitsevien sovellusten välillä.

Sisältö

Opintojakson sisältöön kuuluvat mm. Nodejs kehitysalustana, asynkroninen palvelinohjelmointi, Nodejs-sovellusten tietovarastot, Express-sovelluskehys, REST-API:n rakentaminen, GraphQL, websocket-palvelin, backend-sovelluksen tietoturva ja backend-sovelluksen julkaisu. Opintojaksolta saa perusvalmiudet backend-sovellusten kehittäjän työhön.

Esitietovaatimukset

Javascript-ohjelmoinnin perusteiden ja tietokantojen osaaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

(Välttävä 1) Osaat toteuttaa yksinkertaisia backend-sovelluksia oppitunneilla esitettyjen mallien tai webissä olevien tutoriaalien avulla. Ymmärrät tietoturvan merkityksen backend-sovelluksissa. Olet yrittänyt tehdä kaikki harjoitustehtävät ja päässyt ohjeiden määrittämään lopputulokseen vähintään 50%:ssa tehtävistä.

(Tyydyttävä 2) Osaat toteuttaa yksinkertaisia backend-sovelluksia oppitunneilla esitettyjen mallien tai webissä olevien tutoriaalien avulla. Ymmärrät tietoturvan merkityksen backend-sovelluksissa. Osaat välittää tietoa backendin ja frontendin välillä. Olet yrittänyt tehdä kaikki harjoitustehtävät ja päässyt ohjeiden määrittämään lopputulokseen vähintään 70%:ssa tehtävistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

(Hyvä 3) Osaat edellisten vaatimusten lisäksi soveltaa opittuja tekniikoita myös vaativampien sovellusten kehityksessä ja osaat oma-aloitteisesti laajentaa osaamistasi myös kurssilla esitettyjen asioiden ulkopuolelle. Osaat toteuttaa turvallisen backend-sovelluksen ja siirtää tietoa turvallisesti sovellusten välillä. Olet yrittänyt tehdä kaikki harjoitustehtävät ja päässyt ohjeiden määrittämään lopputulokseen vähintään 80%:ssa tehtävistä.

(Kiitettävä 4) Osaat edellisten vaatimusten lisäksi julkaista turvallisen backend-sovelluksen pilvialustalle. Olet yrittänyt tehdä kaikki harjoitustehtävät ja päässyt ohjeiden määrittämään lopputulokseen vähintään 90%:ssa tehtävistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

(Erinomainen 5) Osaat edellisten vaatimusten lisäksi arvioida kriittisesti backend-kehityksen tekniikoita ja ymmärrät tekniikoiden valintakriteerit eri käyttötarkoituksiin. Tunnet erilaisia backend-arkkitehtuureja ja osaat toteuttaa toimivan sovellusarkkitehtuurin. Olet tehnyt kaikki harjoitustehtävät ja päässyt kaikissa ohjeiden määrittämään lopputulokseen.