Siirry suoraan sisältöön

PilviarkkitehtuuriLaajuus (5 op)

Tunnus: HT00CF33

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juha-Tapio Teno

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Pilvipalveluympäristöt tarjoavat mahdollisuuden rakentaa elastisia ja korkean käytettävyyden periaatteita noudattavia arkkitehtuureita digitaalisiin palveluihin. Opintojakson aikana opit, kuinka pilvipalveluissa voidaan rakentaa korkean käytettävyyden virtuaalinen konesali ja tunnet siihen liittyvät aliverkot- ja resurssit. Samalla ymmärrät, mitä hyötyä infrastruktuurin kuvaamisesta koodilla on pilvipalveluympäristöjen operoinnin, monistettavuuden ja ylläpidon näkökulmasta.

Opintojakson osaamiset

- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- ICT-Erikoisosaaminen: Osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jollakin ICT:n osa-alueella sekä analysoida, arvioida ja kehittää toimintaa tällä alueella.
- Työelämässä toimiminen: Hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.

Opintojakson tavoite

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät, kuinka pilvipalveluiden virtuaalinen infrastruktuuri toimii ja kuinka palveluita voidaan kuvata koodina sekä mitä etuja infrastruktuuri koodina (IaC) tarjoaa DevOps-toiminnassa. Kykenet soveltamaan korkean käytettävyyden ja elastisen pilvipalveluarkkitehtuurin periaatteita.

Sisältö

Opintojaksolla perehdymme mm. seuraaviin alueisiin: pilviarkkitehtuuri, tallennuskapasiteetin hyödyntäminen, laskentakapasiteetti kerros, tietokantakerros, verkkoympäristöt ja niiden yhdistäminen, käyttäjähallinta ja sovelluksien käyttöoikeudet, elastisen ja korkean käytettävyyden arkkitehtuurin sekä monitoroinnin implementointi, arkkitehtuurin automatisointi, välimuistien hyödyntäminen, löyhästi kytkettyjen arkkitehtuurien rakentaminen, vikatilanteista palautuminen ja toipumissuunnitelmat ja infrastruktuuri koodina.

Esitietovaatimukset

Perustason ymmärrys ICT-infrastruktuurista
Perustason ymmärrys pilvipalveluista
Osaat toimia ja käyttää komentorivipohjaisia työkaluja
Perustason ymmärrys skriptaamisesta ja ohjelmoinnista

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet opintojakson asiat käsitteiden tasolla. Tunnet pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin komponentit ja termit sekä niiden tarkoituksen. Toteutat päättötyösi selainpohjaisen hallintakäyttöliittymän kautta manuaalisesti.

Tyydyttävä 2
Tunnet opintojakson asiat yleisellä tasolla ja osaat soveltaa tietoa käytäntöön. Tunnet ICT-infrastruktuurin komponentit ja termit sekä niiden tarkoituksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Ymmärrät pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin käsitteet ja voit soveltaa saatua tietoa tosielämän ICT-infrastruktuurin kuvaamiseen ja rakentamiseen.

Kiitettävä 4
Hallitset pilvipohjaisen ICT-infrastruktuurin käsitteet ja voit soveltaa saatua tietoa tosielämän ICT-infrastruktuuri tarpeissa. Olet laajentanut tietämystäsi itsenäisesti kurssin aikana.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Aiempien vaatimusten lisäksi voit keskustella analyyttisesti ICT-infrastruktuurin käsitteistä ja esittää ja puolustaa (tietoon ja näyttöön perustuen) mielipiteitäsi. Voit kyseenalaistaa esitetyt tiedot ja antaa kelvollisia vaihtoehtoja. Pystyt toteuttamaan päättötyön infrastruktuurin koodina (IaC), hyödyntämällä esimerkiksi CloudFormation tai Cloud Deployment Kit -palveluita.