Siirry suoraan sisältöön

Datan käsittely ja raportointi pilvialustallaLaajuus (5 op)

Tunnus: HT00CF34

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juha-Tapio Teno

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Datan käsittely ja sen jalostaminen on yksi IT-alan peruspilareista. Dataohjautuvuus on tekijä, jota moni yritys hyödyntää oman liiketoimintansa kehittämiseen. Datan käsittely ja raportointi pilvialustalla -opintojaksossa tutustut ja opit, kuinka voit käsitellä, analysoida, muokata ja visualisoida dataa pilvipalveluiden avulla. Opintojaksolla käydään läpi, miten pilvipalvelut voivat auttaa hallitsemaan ja hyödyntämään dataa erilaisissa liiketoimintatarpeissa.

Opintojakson osaamiset

- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.
- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Työelämässä toimiminen: hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
- ICT-Erikoisosaaminen: Osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jollakin ICT:n osa-alueella sekä analysoida, arvioida ja kehittää toimintaa tällä alueella.

Opintojakson oppimistavoite

Opintojaksolla opit, miten dataa tulee muokata ja käsitellä sopiviin muotoihin, jotta sitä voidaan käyttää liiketoiminnassa hyödyllisellä tavalla. Suorittaessasi tämän opintojakson olet oppinut datan käsittelyn mahdollisuudet (Extract, Transform, Load) ja perehtynyt työkaluihin datan muokkaamiseksi erilaisiin muotoihin, joita eri järjestelmät tai palvelut tarvitsevat. Opit myös visualisoimaan dataa analyyttisiin tarkoituksiin.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään esimerkiksi seuraavia aihepiirejä: data-pohjaiset yritykset, datan rakenteet, dataputket, dataputkien tietoturva, datan tallentaminen pilvipalveluihin, datan muokkaaminen tarvittaviin muotoihin, datan prosessointi eräajossa tai reaaliaikaisesti, datan tallennus ja varastointi, datan prosessointi, datan prosessointi koneoppimistarkoituksia varten, datan analysointi sekä visualisointi ja dataputken automatisointi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

- Osaat asentaa ja konfiguroida tarkoituksenmukaisen pilvipalvelupohjaisen datan käsittely ympäristön.
- Osaat käyttää opintojaksolla käsiteltyjä työvälineitä.
- Tunnet datan käsittelyyn liittyviä menetelmiä ja välineitä sekä osaat toteuttaa datan käsittely (ETL) prosessin pilvessä.
- Olet tehnyt hyväksytysti opintojakson vaaditut tehtävät ja tentin.