Siirry suoraan sisältöön

Työhyvinvoinnin johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CB01

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kaisa Partanen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson käytyäsi ymmärrät työhyvinvoinnin moninaisuutta ja sen merkitystä yksilölle, työyhteisölle ja organisaatiolle osana johtamis- esihenkilötyötä sekä henkilöstöasiantuntijan henkilöstöasioihin liittyvää osaamista.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen: Ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.
Työelämässä toimiminen: Osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen ajankohtaiset ilmiöt. Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, niiden merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Ymmärrät työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja hahmotat niitä tukevat toimintamallit ja työkalut. Tunnet työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä sen vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Tunnistat työsuojelun vaatimat roolitukset. Tunnistat turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät.

Sisältö

Työhyvinvoinnin ajankohtaiset ilmiöt
Työhyvinvoinnin strateginen johtaminen
Työhyvinvoinnin mallit
Työelämän laadun, työkyvyn ja työssä jaksamisen merkitys
Työhyvinvoinnin kartoittaminen ja kehittäminen
Työterveyshuolto, terveyden edistäminen ja yhteistyö
Työhyvinvointia ja työsuojelua ohjaavat säädökset
Työsuojeluorganisaation toiminta ja työsuojelun toimintaohjelma
Työturvallisuus, työsuojelu ja riskienhallinta
Työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden digitaaliset sovellukset

Työkalut
Työhyvinvoinnin arvioinnin ja kehittämisen menetelmät
Työturvallisuuden ja riskienhallinnan arviointimenetelmä
Digitaaliset yhteistyösovellukset

Esitietovaatimukset

Johtamisen keskeisten käsitteiden ja teorioiden tunteminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen ajankohtaiset ilmiöt. Tunnistat työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, niiden merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Ymmärrät työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja hahmotat niitä tukevat toimintamallit ja työkalut. Tunnet työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä sen vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Tunnistat työsuojelun vaatimat roolitukset. Tunnistat turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät. Raportointisi on jäsentymätöntä ja puutteellista. Vuorovaikutus ryhmässä vaatii kehittymistä. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.

Tyydyttävä 2
Osaat selittää työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet, työhyvinvoinnin merkityksen yrityksen tuottavuuteen sekä keskeiset arviointi- ja kehittämismenetelmät. Osaat selittää työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja soveltaa niitä tukevia toimintamalleja. Osaat selittää työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan sekä vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Osaat selittää työsuojelun vaatimat roolitukset. Osaat selittää turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijät. Raportointisi on johdonmukaista, mutta sisältää vähäisiä puutteita kielen ja raportointiohjeistuksen osalta. Vuorovaikutus ryhmässä vaatii kehittymistä. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat analysoida työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueita, niiden merkitystä yrityksen tuottavuuteen sekä vertailla keskeisiä kehittämismenetelmiä. Osaat analysoida työterveyden ja -turvallisuuden merkitystä ja soveltaa niitä tukevia toimintamalleja. Osaat jäsentää työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvän juridiikan vaatimukset henkilöstösuunnittelulle. Osaat analysoida työsuojelun vaatimia roolituksia ja toimintaa. Osaat analysoida ja vertailla turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, perusteltua ja raportointiohjeistuksen mukaista, mutta sisältää satunnaisia virheitä. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.

Kiitettävä 4
Osaat tarkastella kriittisesti työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueita ja perustella sen merkityksen yrityksen tuottavuuteen. Osaat arvioida keskeisiä kehittämismenetelmiä. Osaat perustella työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen ja suunnitella niitä tukevia toimintamalleja. Osaat tulkita työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvää juridiikkaa sekä sen vaatimuksia henkilöstösuunnittelulle. Osaat arvioida työsuojelun vaatimia roolituksia ja toimintaa. Osaat arvioida turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, analyyttista ja sujuvaa sekä noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä 5
Osaat tuottaa luoda uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin johtamiseen. Osaat vakuuttaa työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden merkityksen yrityksen tuloksellisessa johtamisessa. Osaat kehittää keskeisiä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kehittämismenetelmiä. Osaat tulkita työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvää juridiikkaa sekä sen vaatimuksia henkilöstösuunnittelulle. Osaat kehittää työsuojelun vaatimaa toimintaa. Osaat suunnitella ja rakentaa turvallisen, terveellisen ja hyvinvoivan työpaikan tekijöitä. Raportointisi on johdonmukaista, vakuuttavaa ja kriittistä sekä noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat kehittää ja ohjata sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.