Siirry suoraan sisältöön

ToimintaympäristöLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC00

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kaisa Kinnunen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Suomalainen biotalous on merkittävää sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tulevaisuudessa puhdasta ruokaa, vettä ja energiaa tarvitaan yhä enemmän. Opintojakson käytyäsi opit hahmottamaan, mihin kaikkeen biotalous liittyy ja millaisia sen merkitys ja mahdollisuudet ovat.

Opintojakson osaamiset

Liiketoimintaosaaminen:
-tunnistat biotalousalan yrittäjyyden mahdollisuuksia maaseutuympäristössä
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus:
-osaat seurata ja hyödyntää oman alasi kansainvälistä kehitystä työssään
Kestävä kehitys:
-osaat käyttää omaan alaasi liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson suoritettuasi tunnet biotalouden toimintaympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Ymmärrät maatalouden, metsätalouden sekä maaseutuelinkeinojen merkityksen osana kansantaloutta. Ymmärrät kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja tunnet alaan liittyviä organisaatioita. Ymmärrät kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteita.

Sisältö

- kansantalouden toiminta
- poliittinen päätöksenteko
- maaseutuelinkeinojen toimintaympäristön keskeiset toimijat
- maatalous-, metsätalous- ja maaseutupolitiikan keskeiset tavoitteet ja keinot
- energia- ja ympäristöpolitiikan keskeiset tavoitteet ja keinot
- maa- ja metsätalouden järjestöt ja tuottajaorganisaatiot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arvosana 1:
Tiedät, mitä biotalous on ja tunnistat sen merkityksen kansantaloudelle. Tiedät kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja alaan liittyviä organisaatioita. Tunnistat kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteita.

Arvosana 2
Tiedät, mitä biotalous on ja tunnistat sen merkityksen kansantaloudelle. Ymmärrät, millaisia kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja alaan liittyviä organisaatioita on. Ymmärrät kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Arvosana 3
Tiedät, mitä biotalous on ja tunnistat sen merkityksen kansantaloudelle. Ymmärrät, millaisia kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja alaan liittyviä organisaatioita on. Ymmärrät kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteet. Osaat soveltaa tietoa bio- ja kiertotalouden tavoitteista ja keinoista sekä kansantaloudesta ja poliittisesta päätöksenteosta omaan toimintaympäristöösi.

Arvosana 4
Tiedät, mitä biotalous on ja tunnistat sen merkityksen kansantaloudelle. Ymmärrät, millaisia kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja alaan liittyviä organisaatioita on. Ymmärrät kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteet. Osaat soveltaa tietoa bio- ja kiertotalouden tavoitteista ja keinoista sekä kansantaloudesta ja poliittisesta päätöksenteosta omaan toimintaympäristöösi ja tarkastella näihin liittyvää tietoa kriittisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arvosana 5
Tiedät, mitä biotalous on ja tunnistat sen merkityksen kansantaloudelle. Ymmärrät, millaisia kansallisia ja kansainvälisiä bio- ja kiertotalouden tavoitteita ja keinoja ja alaan liittyviä organisaatioita on. Ymmärrät kansantalouden ja poliittisen päätöksenteon toimintaperiaatteet. Osaat soveltaa tietoa bio- ja kiertotalouden tavoitteista ja keinoista sekä kansantaloudesta ja poliittisesta päätöksenteosta omaan toimintaympäristöösi ja tarkastella näihin liittyvää tietoa kriittisesti. Pystyt esittämään kehittämis- ja vaikuttamisehdotuksia bio- ja kiertotalouden tavoitteisiin ja keinoihin sekä kansantalouteen ja poliittiseen päätöksentekoon liittyen.