Siirry suoraan sisältöön

Biotalous, ihminen ja ympäristöLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC02

Laajuus

5 op

Vastuuhenkilö

  • Tarja Stenman

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Käytyäsi tämän opintojakson olet oppinut käyttämään hiili- ja vesijalanjälkilaskureita sekä hyödyntämään uusinta tilasto- ja tutkimustietoa Suomen sekä muiden maiden kasvihuonekaasupäästöistä. Olet myös oppinut hyvän kompensoinnin käytänteet vapaaehtoisessa kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnissa. Osaat toimia vesivastuullisesti omalla ammattialallasi sekä ymmärrät ekosysteemipalveluiden merkityksen.

Opintojakson osaamiset

Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen:
-tunnistat oman toimintasi keskeiset ympäristö-, vesistö- ja ilmastovaikutukset, osaat mitata niitä sekä hallitset keinoja vaikutusten pienentämiseksi 
Kestävä kehitys:
-osaat käyttää omaan alaasi liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Opintojakson osaamistavoite

Tunnet ilmastonmuutoksen vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Tiedät vesivarojen käyttöön liittyviä riskejä ja osaat toimia vesivastuullisesti. Tunnet hiilijalanjäljen laskennan perusteet ja tiedät mitkä tekijät vaikuttavat eri tuotteiden vesijalanjälkeen. Tunnet vapaaehtoisen kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnin periaatteet. Tiedät ekosysteemipalveluiden merkityksen ihmisten ja luonnon hyvinvoinnille.

Sisältö

Opintojakson sisältöjä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset, hiilijalanjälki, vapaaehtoinen kasvihuonekaasupäästöjen kompensointi, vesivastuullisuus, vesijalanjälki ja ekosysteemipalvelut. Tutustut myös hiili- ja vesijalanjälkilaskureiden käyttöön.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Tunnet ilmastonmuutoksen sekä veden niukkuuden vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Tiedät eri tuotteiden hiili- ja vesijalanjälkiä, vapaaehtoisen kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnin periaatteet sekä ekosysteemipalveluiden merkityksen.

Tyydyttävä 2:
Ymmärrät ilmastonmuutoksen sekä veden niukkuuden vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Osaat kuvailla eri tuotteiden hiili- ja vesijalanjälkiä, vapaaehtoisen kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnin periaatteita sekä ekosysteemipalveluiden merkitystä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat selittää ilmastonmuutoksen sekä veden niukkuuden vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Osaat soveltaa käytäntöön tietoa eri tuotteiden hiili- ja vesijalanjäljistä, vapaaehtoisesta kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnista sekä ekosysteemipalveluista.

Kiitettävä 4:
Osaat analysoida tietoa ilmastonmuutoksen sekä veden niukkuuden vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön. Osaat vertailla eri tuotteiden hiili- ja vesijalanjälkiä sekä osaat havainnollistaa vapaaehtoista kasvihuonekaasupäästöjen kompensointia ja ekosysteemipalveluiden merkitystä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat tehdä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen sekä veden niukkuuden vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön. Osaat arvioida kriittisesti eri tuotteiden hiili- ja vesijalanjälkiä sekä tietoa vapaaehtoisesta kasvihuonekaasupäästöjen kompensoinnista ja ekosysteemipalveluista.

Lisätiedot

Tästä opintojaksosta voidaan tarvittaessa irrottaa vesivastuullisuuteen ja vesijalanjälkeen liittyvä 1-2 op laajuinen lyhytkurssi jatkuvan oppimisen tarjontaan.