Siirry suoraan sisältöön

Maanviljelyn suunnittelu ja talousLaajuus (8 op)

Tunnus: LM00CC04

Laajuus

8 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Ulla Heinonen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Käytyäsi tämän opintojakson, osaat laatia mielekkään peltoviljelysuunnitelman maatilan tarpeista ja lähtökohdista käsin. Osaat laatia koneketjun mitoituksen.
Opiskelija osaa laskea kasvien viljelyn kannattavuutta ja tuntee kasvinviljelyn kannattavuustekijät ja markkinatilanteen. Osaat laatia katetuottolaskelman ja osaat hinnoitella tuotteen.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen:
-osaat valita eri viljelykasvien viljelytoimenpiteet ja osaat suunnitella tilan kasvintuotantoa tuotantosuunnan mukaisesti.
Teknologian osaaminen:
-osaa valita ja kehittää biotalouden tuotantoprosessien teknologiaratkaisuja.
Liiketoimintaosaaminen:
-tunnistat biotalousalan yrittäjyyden mahdollisuuksia maaseutuympäristössä.

Opintojakson osaamistavoite

Osaat ottaa huomioon kestävän viljelyn näkökulman suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Kykenet suunnittelemaan peltoviljelyä ja viljelykierron ottaen huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella viljelykierron ja viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä. Osaat käyttää alan ammattilehtiä tiedon etsinnässä. Osaat laatia ja mitoittaa peltoviljelyn koneketjun maatilan tuotantosuunnan ja resurssien mukaisesti. Osaat laskea kasvien viljelyn kannattavuutta ja tunnet kasvinviljelyn kannattavuustekijät ja markkinatilanteen. Osaat laatia katetuottolaskelman ja osaat hinnoitella tuotteen.

Sisältö

Kestävän kasvuntuotannon lähtökohdat, viljelykierto, viljelysuunnitelma, viljelysuunnitteluohjelmisto, erilaiset kasvilajit ja –lajikkeet, sadon käyttötarkoitus, konekannan mitoittaminen, työmäärän ajoittaminen, sadon laatu, mediaseuranta, koneketju, katetuotto, tuotantokustannus, nettovoitto, kasvinviljelyn kannattavuustekijät, kasvituotteiden markkinat ja markkinariskien hallinta, katetuottolaskelma ja hinnoittelu.

Esitietovaatimukset

Osaat peltoviljelyn perusasiat eli tiedät erilaisten viljelykasvien ominaisuuksia ja osaat tuotantopanosten käytön tarkoituksen. Tunnet peltotyökoneiden perusteet niin, että koneketjujen määrittäminen onnistuu. Hallitset matematiikan perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Osaat ottaa huomioon kestävän viljelyn näkökulman suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Osaat suunnitella peltoviljelyä ja viljelykierron sekä koneketjun ottaen huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella viljelykierron ja viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä. Osaat käyttää alan ammattilehtiä tiedon etsinnässä. Tiedät tuotto- ja kustannuskäsitteet sekä osaat tunnistaa eri tuotannonhaarojen muuttuvat ja kiinteät kustannukset sekä tuotot. Osaat tehdä ohjatusti katetuotto-, tuotantokustannus- ja kustannuslaskelmia sekä hinnoittelua. Harjoitustyöt on hyväksytty, mutta ne sisältävät puutteita.


Tyydyttävä 2:
Osaat ottaa huomioon kestävän viljelyn näkökulman suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Osaat suunnitella monipuolista peltoviljelyä ja viljelykierron sekä koneketjun ottaen huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella viljelykierron ja viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä ja ymmärrät mihin laatutekijät vaikuttavat. Käytät monipuolisesti alan ammattilehtiä tiedon etsintään. Tiedät tuotto- ja kustannuskäsitteet sekä osaat tunnistaa eri tuotannonhaarojen muuttuvat ja kiinteät kustannukset sekä tuotot. Osaat tehdä itsenäisesti ja melko virheettömästi katetuotto-, tuotantokustannus- ja kustannuslaskelmia sekä hinnoittelua. Harjoitustyöt on palautettu tehtävänannon mukaisina.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat soveltaa kestävän viljelyn näkökulmaa suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Osaat suunnitella monipuolista ja tarkoituksenmukaista peltoviljelyä ja viljelykierron sekä koneketjun ottaen huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella monipuolisen viljelykierron ja viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen ja arvioida saamaasi tulosta. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä ja tiedät miten niihin voidaan viljelyteknisesti vaikuttaa. Käytät monipuolisesti ja aktiivisesti alan ammattilehtiä tiedon etsintään. Tiedät tuotto- ja kustannuskäsitteet sekä osaat määrittää eri tuotannonhaarojen muuttuvat ja kiinteät kustannukset sekä tuotot. Hallitset katetuotto-, tuotantokustannus- ja kustannuslaskelmien sekä hinnoittelun tekemisen eri tilanteissa. Harjoitustyöt on palautettu tehtävänannon mukaisina ja oppimateriaalia soveltaen.

Kiitettävä 4:
Osaat soveltaa ja perustella kestävän viljelyn näkökulmaa suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Osaat perustellen suunnitella monipuolista ja tarkoituksenmukaista peltoviljelyä ja viljelykierron sekä koneketjun ottaen huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella monipuolisen viljelykierron ja yksityiskohtaisen viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen ja arvioida saamaasi tulosta. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä analysoiden saatuja tuloksia ymmärtäen viljelytekniikan vaiktukset niihin sekä vaikutukset sadosta saatuun hintaan tai rehuarvoihin. Käytät monipuolisesti ja aktiivisesti alan ammattilehtiä tiedon etsintään. Tiedät tuotto- ja kustannuskäsitteet sekä osaat määrittää eri tuotannonhaarojen muuttuvat ja kiinteät kustannukset sekä tuotot. Hallitset katetuotto-, tuotantokustannus- ja kustannuslaskelmien sekä hinnoittelun tekemisen eri tilanteissa. Harjoitustyöt on palautettu tehtävänannon mukaisina ja oppimateriaalia monipuolisesti soveltaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat monipuolisesti soveltaa ja perustella kestävän viljelyn näkökulmaa suunnitellessasi peltoviljelyä suomalaiselle maatilalle. Osaat analyyttisesti suunnitella monipuolista ja tarkoituksenmukaista peltoviljelyä ja viljelykierron sekä koneketjun ottaen monipuolisesti huomioon tuotannon säädökset, sadon käyttötarkoituksen, tilan sijainnista johtuvat olosuhteet sekä tilalla käytettävissä olevat resurssit. Osaat suunnitella monipuolisen viljelykierron ja yksityiskohtaisen sekä monipuolisen viljelysuunnitelman viljelysuunnitteluohjelmistolla. Osaat laskea peltotaseen ja arvioida saamaasi tulosta ja esittää kehitysehdotuksia taseen parantamiseksi. Osaat määrittää käytännössä eri viljelykasvien sadon laatutekijöitä analysoiden saatuja tuloksia ymmärtäen viljelytekniikan vaikutukset niihin sekä vaikutukset sadosta saatuun hintaan tai rehuarvoihin. Käytät monipuolisesti ja aktiivisesti alan sekä kotimaisia että ulkomaisia ammattilehtiä tietojesi kartuttamiseen kasvinviljelystä. Tiedät tuotto- ja kustannuskäsitteet sekä osaat itsenäisesti määrittää eri tuotannonhaarojen muuttuvat ja kiinteät kustannukset sekä tuotot. Hallitset katetuotto-, tuotantokustannus- ja kustannuslaskelmien sekä hinnoittelun tekemisen eri tilanteissa. Harjoitustyöt on laadittu tehtävänannon mukaisesti, virheettömästi ja monipuolisia lähteitä käyttäen.