Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostusLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC05

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Mirja Riipinen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson käytyäsi tiedät rehujen tyypit ja rehulainsäädännön. Osaat tulkita rehuanalyysiä sekä laatia ruokintasuunnitelman. Tiedät keskeisimmän ruokintateknologian. Osaat eläinjalostuksen perusperiaatteet, jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen
-osaat tuotantoeläinten tuotantokokonaisuuden huomioiden hyvinvointitekijät sekä tunnet eläintuotannon roolin ruokaketjussa
Työelämässä toimiminen
-osaat hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssäsi
Eettisyys
-kykenet vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alasi ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti
Kestävä kehitys
-osaat käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson käytyäsi tunnet eläinten fysiologiset vaatimukset ruokinnan ja rehustuksen suhteen. Ymmärrät jalostuksen mahdollisuudet ja eettiset haasteet eläinten hyvinvoinnille. Tiedät teknologian mahdollisuudet vastuullisen eläintuotannon toteuttamisessa.

Sisältö

-rehut
-rehulainsäädäntö
-rehuanalyysi
-ruokintasuunnitelma
-ruokintafysiologia
-kuntoluokitus
-ruokintateknologia
-jalostuksen perusteet
-jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Opintojakson käytyäsi ymmärrät rehujen ja ruokinnan suunnittelun merkityksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät eläinten jalostuksen vaikutuksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät etiikan eläintuotannossa.

Tyydyttävä 2:
Osaat soveltaa rehu- ja ruokintaosaamistasi erilaisissa tilanteissa ja pystyt valitsemaan parhaat vaihtoehdot. Osaat soveltaa jalostusmenetelmiä käytännön tilanteissa ja otat huomioon eettiset näkökulmat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat analysoida käyttämiesi rehujen ja suunnittelemasi ruokinnan vaikutusta tuotantoon ja hyvinvointiin. Osaat analysoida jalostusvaikutuksia eläinainekseen. Osaat analysoida eläintuotannon etiikkaa.

Kiitettävä 3:
Osaat arvioida rehuja ja ruokinnan suunnittelua asiantuntevasti ja tunnistat kaikki eläimen hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Osaat arvioida jalostustoiminnan vaikutuksia tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin myös eettisistä näkökulmista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat luoda uusia vaihtoehtoja ruokinnan suunnitteluun ja rehujen käyttöön. Osaat luoda eläimen, olosuhteet ja tuotannon huomioivan jalostussuunnitelman, mikä täyttää myös etiikan vaatimukset.