Siirry suoraan sisältöön

Maatilan tuotantoteknologiaLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC11

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juho Pirttiniemi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Maatilan tuotantoteknologiaa opiskellessasi etsit ja löydät maatilan olosuhteisiin ja tuotantotavoitteen täyttämiseen soveltuvaa teknologiaa. Opit samalla tuntemaan yleisimpien maatalouskoneiden toimintaperiaatteita, käyttökohteita ja turvallista käyttöä. Koneet ja laitteet ovat tärkeitä välineitä tuotantotavoitteiden saavuttamiseen yhä tehostuvassa toimintaympäristössä.

Jos maatalouskoneet ovat sinulle täysin tuntemattomia, tämän opintojakson jälkeen tunnet ne hyvin. Jos taas olet jo hieman kokeneempi koneiden kanssa, pääset opintojaksolla jakamaan tietojasi muiden kanssa ja samalla laajentamaan osaamistasi.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen:
-osaat valita eri viljelykasvien viljelytoimenpiteet ja osaat suunnitella tilan kasvintuotantoa tuotantosuunnan mukaisesti
Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen:
-pystyt soveltamaan biologiaa, matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa maaseutuelinkeinojen soveltavissa tehtävissä
Teknologian osaaminen:
-osaat valita ja kehittää biotalouden tuotantoprosessien teknologiaratkaisuja
-osaat mitata biomassan tuotannon ja jalostuksen prosessien suureita ja analysoida mittaustuloksia 
Ennakoiva kehittäminen:
-osaat etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alasi tulevaisuutta ennakoiden

Opintojakson osaamistavoite

Opintojaksolla opit tunnistamaan yleisimpiä maatalouden työkoneita ja -laitteita, tunnistamaan niiden teknisiä rakenteita ja turvallista käyttöä sekä ymmärtämään säännöllisen huollon tärkeyden laitteen toimivuudelle. Opit etsimään ja löytämään koneita koskevia tietoja vertailun avuksi sekä laskemaan yksinkertaisia konemitoituksia.

Sisältö

-Kasvinviljelyn yleisimmät koneet ja laitteet; maanmuokkaus, kylvö, kasvinsuojelu, sadonkorjuu, varastointi ja käsittely
-Pellon vesitalous eli kuivatus ja kastelu
-Koneiden yhteensovittaminen tuotannon päämäärien mukaisesti
-Mitoituslaskelmat kuten työsaavutus, ajallisuus, maaperän tiivistyminen ja vetotehon tarve

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Tunnistat, miten yleisimmät maatalouskoneet toimivat, millaisia rakenteita niissä on ja miksi säännöllinen huolto on niille tärkeää. Tunnet joitain tapoja etsiä ja löytää koneita koskevia tietoja konevertailuun liittyen sekä kykenet laskemaan yksinkertaisia konemitoituksia.

Tyydyttävä 2:
Osaat kuvailla, miten yleisimmät maatalouskoneet toimivat, millaisia rakenteita niissä on ja miksi säännöllinen huolto on niille tärkeää. Tunnet tapoja etsiä ja löytää koneita koskevia tietoja konevertailuun liittyen sekä kykenet laskemaan yksinkertaisia konemitoituksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat määritellä, miten yleisimmät maatalouskoneet toimivat, millaisia rakenteita niissä on ja miksi säännöllinen huolto on niille tärkeää. Tunnet monipuolisesti tapoja etsiä ja löytää koneita koskevia tietoja konevertailuun liittyen sekä kykenet laskemaan erilaisia konemitoituksia.

Kiitettävä 4:
Ymmärrät, miten yleisimmät maatalouskoneet toimivat, millaisia rakenteita niissä on ja miksi säännöllinen huolto on niille tärkeää. Tunnet monipuolisesti tapoja etsiä ja löytää koneita koskevia tietoja konevertailuun liittyen sekä kykenet kattavasti laskemaan erilaisia konemitoituksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Hallitset, miten yleisimmät maatalouskoneet toimivat, millaisia rakenteita niissä on ja miksi säännöllinen huolto on niille tärkeää. Tunnet monipuolisesti tapoja etsiä ja löytää koneita koskevia tietoja konevertailuun liittyen sekä kykenet soveltavasti laskemaan erilaisia konemitoituksia.