Siirry suoraan sisältöön

Yrityksen johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC17

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kaisa Kinnunen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:

Ilman päätöksiä ei tapahdu mitään. Tämän opintojakson käytyäsi osaat tarkastella taloudellisia ongelmia ja tehdä liiketoimintaan liittyviä päätöksiä. Osaat suunnitella, organisoida, kontrolloida ja johtaa biotalousyrityksen toimintaa. Osaat käyttää tunnuslukuja ja laskelmia yrityksen toiminnan ohjauksessa.

Opintojakson osaamiset:
Liiketoimintaosaaminen:
-osaat suunnitella, toteuttaa, kehittää ja johtaa biotalouden liiketoimintaa
Työelämässä toimiminen:
-osaat toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
-ymmärrät muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaat resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa
-omaat valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan
Ennakoiva kehittäminen:
-osaat soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä
-osaat etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alasi tulevaisuutta ennakoiden
Kestävä kehitys:
-osaat käyttää omaan alaasi liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Opintojakson osaamistavoite:

Tämän opintojakson käytyäsi osaat suunnitella, organisoida, kontrolloida ja johtaa biotalousalan yrityksen toimintaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Osaat ratkoa taloudellisia ongelmia ja tehdä päätöksiä loogisesti ja järjestelmällisesti. Osaat koota tietoa vaihtoehdoista, analysoida, tulkita sekä tehdä päätöksiä. Osaat suunnitella yrityksen investointeja ja rahoitusta. Osaat johtaa yrityksen prosesseja ja taloutta sekä tunnet henkilöstöjohtamisen periaatteita. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tiedät yritystoimintaan liittyvät riskit ja tunnet niiden hallintakeinoja.

Sisältö

- yrityksen strateginen ja operatiivinen johtaminen
- tulosanalyysi ja talouden tunnusluvut
- tuotantoprosessien kehittäminen
- tuottavuuden ja tehokkuuden parantaminen
- LEAN-johtaminen
- investointien suunnittelu ja kannattavuuslaskenta
- rahoituksen suunnittelu
- budjetointi
- henkilöstöjohtaminen
- laadunhallinta, yhteiskuntavastuu ja ympäristöjohtaminen
- riskienhallinta

Esitietovaatimukset

Maatalouden kirjanpidon ja verotuksen perusteet
Maatilan kannattavuuden ja kustannuslaskennan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Tunnet strategisen ja operatiivisen johtamisen käsitteet ja niihin liittyviä menetelmiä. Tunnet tuottavuuden ja talouden tunnuslukuja ja osaat ohjatusti koota niihin liittyvää tietoa, analysoida sitä sekä tehdä johtopäätöksiä tulosten perusteella. Tunnet investointien kannattavuuslaskentamenetelmiä ja osaat ohjatusti tehdä investointien kannattavuuslaskentaa. Osaat budjetoida ja osaat suunnitella rahoitusta ohjattuna. Tunnet henkilöstöjohtamisen periaatteita. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tiedät yritystoimintaan liittyvät riskit ja tunnet niiden hallintakeinoja.

Tyydyttävä 2:
Tunnet strategisen ja operatiivisen johtamisen käsitteet ja niihin liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön. Tunnet tuottavuuden ja talouden tunnuslukuja ja osaat koota niihin liittyvää tietoa, analysoida sitä sekä tehdä johtopäätöksiä tulosten perusteella. Tunnet investointien kannattavuuslaskentamenetelmiä ja osaat tehdä investointien kannattavuuslaskentaa. Osaat budjetoida ja osaat suunnitella rahoitusta. Tunnet henkilöstöjohtamisen periaatteita. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tiedät yritystoimintaan liittyvät riskit ja niiden hallintakeinoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Tunnet strategisen ja operatiivisen johtamisen käsitteet ja niihin liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön itsenäisesti. Tunnet tuottavuuden ja talouden tunnuslukuja ja osaat koota itsenäisesti niihin liittyvää tietoa, analysoida sitä sekä tehdä johtopäätöksiä tulosten perusteella. Tunnet investointien kannattavuuslaskentamenetelmät ja osaat tehdä investointien kannattavuuslaskentaa itsenäisesti. Osaat budjetoida ja osaat suunnitella rahoitusta. Hallitset henkilöstöjohtamisen keskeiset periaatteet. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tiedät yritystoimintaan liittyvät riskit ja niiden hallintakeinoja sekä osaat soveltaa niitä käytäntöön.

Kiitettävä 4:
Tunnet strategisen ja operatiivisen johtamisen käsitteet ja niihin liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön itsenäisesti. Osaat laskea tuottavuuden ja talouden tunnuslukuja ja osaat koota itsenäisesti niihin liittyvää tietoa, analysoida sitä sekä tehdä johtopäätöksiä tulosten perusteella. Hallitset investointien kannattavuuslaskentamenetelmät ja osaat tehdä investointien kannattavuuslaskentaa itsenäisesti. Osaat laatia budjetteja vaihtelevissa suunnittelutilanteissa ja osaat suunnitella rahoituksen. Hallitset henkilöstöjohtamisen keskeiset periaatteet. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tunnet laadun- ja riskienhallintaan liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Hallitset strategisen ja operatiivisen johtamisen periaatteet ja niihin liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön itsenäisesti. Osaat laskea tuottavuuden ja talouden tunnuslukuja ja osaat koota itsenäisesti niihin liittyvää tietoa, analysoida sitä sekä tehdä johtopäätöksiä tulosten perusteella. Hallitset investointien kannattavuuslaskentamenetelmät ja osaat tehdä investointien kannattavuuslaskentaa itsenäisesti ja arvioida niiden toteuttamiskelpoisuutta kriittisesti. Osaat laatia budjetteja vaihtelevissa suunnittelutilanteissa ja osaat suunnitella rahoituksen. Hallitset henkilöstöjohtamisen keskeiset periaatteet. Osaat ottaa huomioon laatuun, ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät vaatimukset. Tunnet laadun- ja riskienhallintaan liittyviä menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön