Siirry suoraan sisältöön

LiiketoimintasuunnitelmaLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC18

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kaisa Kinnunen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Mahdollisuus toteuttaa omia haaveita ja ideoita motivoi sinua hyviin suorituksiin ja menestykseen. Tämän opintojakson suoritettuasi sinulla on omaan liikeideaasi perustuva testattu, toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma.

Opintojakson osaamiset

Liiketoimintaosaaminen:
-tunnistat biotalousalan yrittäjyyden mahdollisuuksia maaseutuympäristössä
-hallitset asiakaslähtöisen tuotekehityksen ja markkinoinnin
-osat suunnitella, toteuttaa, kehittää ja johtaa biotalouden liiketoimintaa
Työelämässä toimiminen:
-omaat valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan
Ennakoiva kehittäminen:
-osaat etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alasi tulevaisuutta ennakoiden

Opintojakson osaamistavoite

Osaat rakentaa omien haaveiden, ideoiden ja kiinnostuksen pohjalta liikeidean ja suunnitella sille asiakaslähtöisen tuotteen tai palvelun. Osaat muotoilla liikeideasi liiketoimintamalliksi. Osaat testata ja analysoida liikeideaasi ja tehdä myös liiketoimintasuunnitelmaan liittyvän taloussuunnitelman, johon sisältyy kannattavuus-, maksuvalmius-, investointi- ja rahoituslaskelmat. Osaat koota liikeideasi valmiiksi liiketoimintasuunnitelmaksi.

Sisältö

Liiketoimintasuunnitelman sisällön jäsentelyn voit itse määrittää itsellesi sopivaksi, kunhan kaikki alla olevat asiat tulevat tavalla tai toisella esiin. Voit siis vapaasti laajentaa, tiivistää tai yhdistää teemoja. Liiketoimintasuunnitelman sisältö:
1. Liikeidea, innovaatio
2. Liiketoimintamalli
3. Tuote tai palvelu, arvolupaus
4. Asiakkaat, markkinaselvitys
5. Markkinatilanne ja kilpailijat
6. Myynti ja markkinointi: asiakassuhde, kanavat, viestintä, hinnoittelu
7. Tuotanto: tuotantoprosessit, toimitilat, sijainti, tuotantovälineet, pääoman tarve, tuotekehitys
8. Henkilöstö: työvoima, yritysmuoto, yrityksen organisaatio ja johto, osaamisen kehittäminen
9. Kumppanit ja sidosryhmät
10. Tuotot ja kustannukset, taloussuunnitelma: kannattavuus-, maksuvalmius-, investointi- ja rahoituslaskelmat
11. Riskit ja rajaukset
12. Itsearviointi: Oma osaaminen, SWOT-analyysi itsestä ja yrityksestä, johtopäätökset liiketoimintasuunnitelmasta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Osaat tehdä ohjatusti oman liikeidean perusteella toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueissa tehtyjä ratkaisuja osaat perustella analyysien ja testausten pohjalta, mutta joiltakin osin suppeasti ja puutteellisesti. Osaat tehdä ohjatusti liiketoimintaan liittyvän taloussuunnitelman.

Tyydyttävä 2:
Osaat tehdä oman innovatiivisen liikeidean perusteella toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueissa tehtyjä ratkaisuja osaat perustella analyysien ja testausten pohjalta. Osaat tehdä liiketoimintaan liittyvän taloussuunnitelman.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat tehdä oman innovatiivisen liikeidean perusteella toteuttamiskelpoisen ja kilpailukykyisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueissa tehtyjä ratkaisuja osaat perustella analyysien ja testausten pohjalta laajasti ja monipuolisesti. Osaat tehdä liiketoimintaan liittyvän taloussuunnitelman. Osaat tehdä liiketoimintasuunnitelman itsenäisesti.

Kiitettävä 4:
Osaat tehdä oman innovatiivisen liikeidean perusteella toteuttamiskelpoisen ja kilpailukykyisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueissa tehtyjä ratkaisuja osaat perustella monipuolisten analyysien ja testausten pohjalta laajasti ja vakuuttavasti. Tekemäsi johtopäätökset ovat loogisia ja strategisesti järkeviä. Osaat laskea liiketoimintaan liittyvän taloussuunnitelman. Osaat tehdä liiketoimintasuunnitelman itsenäisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat tehdä oman innovatiivisen liikeidean perusteella toteuttamiskelpoisen ja kilpailukykyisen liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueissa tehdyt ratkaisut ovat innovatiivisia ja olet perustellut niitä monipuolisten analyysien ja testausten pohjalta laajasti ja vakuuttavasti. Tehdyt johtopäätökset ovat loogisia ja strategisesti järkeviä. Osaat laskea liiketoimintaan liittyvän taloussuunnitelman. Olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman itsenäisesti ja arvioit sitä kriittisesti.