Siirry suoraan sisältöön

Eläintuotannon suunnitteluLaajuus (7 op)

Tunnus: LM00CC22

Laajuus

7 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Mirja Riipinen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson käytyäsi osaat laatia eläintilan investointisuunnitelman ja laskea investoinnin kannattavuuden huomioiden eläinaineksen ja pellon lisäystarpeen sekä teknologiset ratkaisut ympäristövaikutuksia unohtamatta.

Opintojakson osaamiset

Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen:
-osaat soveltaa ja hyödyntää tutkittua ympäristötietoa sekä kiertotalouden mahdollisuuksia omassa toiminnassasi
Teknologian osaaminen:
-osaat valita ja kehittää biotalouden tuotantoprosessien teknologiaratkaisuja.
Liiketoimintaosaaminen:
-tunnistat biotalousalan yrittäjyyden mahdollisuuksia maaseutuympäristössä.
Työelämässä toimiminen:
-omaat valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan
Kestävä kehitys:
-osaat käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia.

Opintojaksoin osaamistavoitteet

Opintojakson käytyäsi osaat laatia suunnitelman eläinten ja pellon lisäämisestä, osaat tehdä toiminnallisen suunnitelman eläinrakennuksesta ja suunnitella teknologian eläinten hyvinvoinnin huomioiden. Osaat laskea investoinnin kannattavuuden nykyarvomenetelmällä. Osaat ajatella investointia yrittäjän näkökulmasta ja kestävän kehityksen huomioon ottaen.

Sisältö

-projektityö
-eläinaineksen ja pellon lisäys
-ruokinnan yhdistäminen peltoviljelyyn
-rakennussuunnittelu
-teknologian suunnittelu
-kannattavuuslaskelma
-ympäristövaikutukset
-riskiarvioint

Esitietovaatimukset

Ruokintasuunnittelun osaaminen
Jalostussuunnittelu
Eläintuotannon teknologia
Hyvinvointiosaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Opintojakson käytyäsi ymmärrät ruokinnan ja jalostuksen suunnittelun merkityksen tilakokonaisuudessa ja rakennussuunnittelussa. Ymmärrät rakennusinvestoinnin kannattavuuden merkityksen yritystoiminnassa ja ymmärrät nykyarvomenetelmän kannattavuuden arvioimisessa. Ymmärrät riskien olemassaolon yritystoiminnassa. Ymmärrät kestävän kehityksen periaatteiden merkityksen yritystoiminnalle.

Tyydyttävä 2:
Osaat soveltaa aikaisemmin oppimaasi ruokinta- ja jalostussuunnittelussa. Osaat soveltaa rakennusvaatimuksia tilakohtaisiin tarpeisiin. Osaat soveltaa nykyarvomenetelmällä tehdyn kannattavuuslaskelman omaan projektityöhösi. Osaat arvioida riskejä projektityössäsi. Osaat soveltaa kestävän kehityksen periaatteita projektityössäsi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat analysoida ruokinta- ja jalostussuunnittelun vaikutuksia. Osaat laatia rakennusuunnitelman ja analysoida sen toiminnallisuutta. Osaat analysoida investoinnin kannattavuustekijöitä nykyarvomenetelmää hyödyntäen. Osaat analysoida riskejä. Osaat analysoida kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista projektityössäsi.

Kiitettävä 4:
Osaat arvioida oman projektityösi vaikutuksia eläinten hyvinvointiin ruokinnan ja jalostuksen näkökulmasta. Osaat arvioida rakennussuunnitelman toiminnallisuutta sekö investoinnin kannattavuutta nykyarvomenetelmällä. Osaat arvioida riskien toteutumista ja niiden hallintaa. Osaat arvioida kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista ja toiminnan vastuullisuutta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat laatia innovatiivisen rakennusinvestointisuunnitelman, missä tilakohtaiset vaihtelut on huomioitu ruokinnan ja eläinaineksen osalta. Osaat käyttää nykyarvomenetelmää investointinnin hallittuun suunnitteluun. Hallitset riskejä suunnitelmallisesti ja mittareita kehittäen. Vastuullisuus näkyy läpi projektityösi. Hyödynnät uusinta tietoa luovasti.