Siirry suoraan sisältöön

Gerontologinen ja palliatiivinen hoitotyöLaajuus (4 op)

Tunnus: SA00CG34

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Irmeli Matilainen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuasi tunnet terveeseen ikääntymiseen liittyvät keskeiset muutokset sekä iäkkäiden ihmisten terveyttä ja toimintakykyä edistävät tekijät moninaisissa ympäristöissä. Motivoidut tarkastelemaan ikääntymistä voimavaralähtöisesti eri näkökulmista ja ymmärrät iäkkään ihmisen/asiakkaan terveyden ja toimintakyvyn edistämisen merkityksen osaten hyödyntää monipuolisesti menetelmiä, joilla aktiivista ikääntymistä ja iäkkäiden ihmisten osallisuutta edistetään.

Tiedät keskeisiä iäkkään ihmisen sairauksia, hoitotyön menetelmiä ehkäistä ja hoitaa niitä sekä perusteet iäkkään ihmisen lääkehoidosta. Perehdyt palliatiivisen hoidon ja saattohoidon perusteisiin. Tunnet kulttuuritaustan yhteyksiä ikääntymiseen ja motivoidut tarkastelemaan moninaisuutta huomioivia hoitotyön toimintatapoja.

Osaat hakea gerontologiseen hoitotyöhön liittyvää näyttöön perustuvaa tietoa ja seurata ajankohtaista keskustelua. Motivoidut tarkastelemaan gerontologista ja palliatiivista hoitoa sekä kyseisten osaamisalueiden kehittämistä eettiset näkökulmat huomioiden.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on gerontologisen hoitotyön keskeiset käsitteet, iäkäs ihminen yksilönä ja aktiivisena osallistujana osana perhettä, yhteisöä ja yhteiskuntaa sekä monikulttuurista ympäristöä. Opintojaksolla tarkastellaan eettiset näkökulmat huomioiden ikääntymisprosessia ja siihen vaikuttavia tekijöitä, terveyden ja toimintakyvyn edistämistä sekä muistiterveyttä. Opintojakson sisältöinä on myös palliatiivisen ja saattohoidon perusteet, hoitotyön osaaminen sekä siinä kehittyminen, iäkkään ihmisen lääkkeetön ja lääkkeellinen hoito sekä geroteknologian perusteet.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön sekä anatomian ja fysiologian perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat keskeisimpiä ikääntymismuutoksia sekä terveyttä ja toimintakykyä edistäviä tekijöitä. Tiedät menetelmiä, joilla terveyttä ja toimintakykyä arvioidaan sekä onnistunutta ikääntymistä edistetään. Tunnet keskeisimpiä iäkkään ihmisen sairauksia, hoitotyön menetelmiä ehkäistä ja hoitaa niitä, sekä perusteita iäkkään ihmisen lääkehoidosta. Asiakaslähtöisen hoitotyön perusteet moniammatillisessa yhteistyössä tulee oppimistehtävissäsi esiin sekä tunnet gerontologiseen ja palliatiiviseen hoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Tyydyttävä 2
Osaat kuvata ikääntymismuutoksia sekä terveyttä ja toimintakykyä edistäviä tekijöitä. Kuvaat menetelmiä, joilla terveyttä ja toimintakykyä arvioidaan sekä onnistunutta ikääntymistä edistetään. Tunnet keskeisimpiä iäkkään ihmisen sairauksia, hoitotyön menetelmiä ehkäistä ja hoitaa niitä, sekä perusteita iäkkään ihmisen lääkehoidosta. Kuvaat elämän loppuvaiheen hoidon lähtökohtia. Asiakaslähtöisen hoitotyön vastuu ja rooli moniammatillisessa yhteistyössä tulee oppimistehtävissäsi esiin sekä kuvaat gerontologiseen ja palliatiiviseen hoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat kuvata näyttöön perustuen ikääntymismuutoksia sekä terveyttä ja toimintakykyä edistäviä tekijöitä. Tuot oppimistehtävissä perustellen esille menetelmiä, joilla terveyttä ja toimintakykyä arvioidaan sekä onnistunutta ikääntymistä edistetään. Osaat oppimistehtävissä tuoda esiin näyttöön perustuvaa tietoa iäkkään ihmisen keskeisistä sairauksista, hoitotyön menetelmistä ehkäistä ja hoitaa niitä iäkkään ihmisen lääkehoidon erityispiirteet huomioiden. Osaat tarkastella hyvän elämän loppuvaiheen lähtökohtia. Hoitotyön vastuu ja rooli moniammatillisessa yhteistyössä tulee tehtävissäsi esiin sekä pohdit gerontologiseen ja palliatiiviseen hoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Kiitettävä 4
Osaat kuvata ja tarkastella näyttöön perustuen ikääntymismuutoksia sekä terveyttä ja toimintakykyä edistäviä tekijöitä eri näkökulmista. Tuot oppimistehtävissä perustellusti esille menetelmiä, joilla terveyttä ja toimintakykyä arvioidaan sekä onnistunutta ikääntymistä edistetään. Osaat oppimistehtävissä soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa iäkkään ihmisen keskeisistä sairauksista, hoitotyön menetelmistä ehkäistä ja hoitaa niitä iäkkään ihmisen lääkehoidon erityispiirteet huomioiden. Osaat perustellen tarkastella hyvän elämän loppuvaiheen lähtökohtia. Hoitotyön vastuu ja rooli moniammatillisessa yhteistyössä tulee tehtävissäsi esiin sekä pohdit monipuolisesti argumentoiden gerontologiseen ja palliatiiviseen hoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osoitat oppimistehtävissäsi osaavasi soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ikääntymismuutoksista sekä terveyttä ja toimintakykyä edistävistä tekijöistä erilaissa asiakastilanteissa. Hyödynnät monipuolisesti menetelmiä, joilla terveyttä ja toimintakykyä arvioidaan sekä onnistunutta ikääntymistä edistetään. Osaat oppimistehtävissä soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa iäkkään ihmisen keskeisistä sairauksista, hoitotyön menetelmistä ehkäistä ja hoitaa niitä iäkkään ihmisen lääkehoidon erityispiirteet huomioiden. Tarkastelet monialaisesti elämän loppuvaiheen laadukkaan hoidon näkökulmia. Reflektoit argumentoiden hoitotyön vastuuta ja roolia moniammatillisessa yhteistyössä sekä gerontologiseen ja palliatiiviseen hoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä. Tarkastelet perustellusti omaa osaamistasi gerontologisen hoitotyön osaamisalueella.