Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveyshoitotyön harjoitteluLaajuus (9 op)

Tunnus: SW00CG37

Laajuus

9 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Taina Sten,
  • Eija Kuisma,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa toimit erilaisissa mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyön toimintaympäristöissä. Toteutat ohjatusti mielenterveyden häiriöiden ja päihdesairauksien varhaista tunnistamista sekä potilaan kokonaishoidon suunnittelua ja toteutusta. Kohtaat ammatillisesti akuutissa kriisissä olevan potilaan ja hänen läheisensä. Toimit osana moniammatillista työryhmää. Harjoittelu vahvistaa ammattieettistä toimintaasi ja itsereflektiotaitojasi.

Opintojakson osaamiset
Eettisyys: kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Eettisyys: ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus: tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään.
Ohjaus- ja vuorovaikutusosaaminen sekä omahoidon tukeminen: osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida yksilö- ja ryhmäohjausta yhdessä asiakkaan/ potilaan, läheisten ja muiden asiantuntijoiden kanssa käyttäen potilaslähtöisiä opetus- ja ohjausmenetelmiä
Terveyden edistämisen osaaminen: tunnistaa olemassa olevia ja uusia kansallisia ja globaaleja terveysuhkia sekä osaa tuoda ne osaksi asiakkaiden/ potilaiden terveyden edistämistä
Kestävän kehityksen osaaminen: terveyttä ja hyvinvointia ja yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat kohdata potilaan ja hänen läheisensä ohjatusti hoidollisessa yhteistyösuhteessa sukupuolten välistä tasa-arvoa tukien.
Tuet ohjatusti potilaan ja hänen läheisten omien voimavarojen tunnistamista ja voimaantumista.
Otat huomioon kriisin vaikutuksen yksilön elämään ja osaat kohdata kriisissä olevan potilaan.
Käytät ohjatusti joitakin keskeisiä näyttöön perustuvia mielenterveyshäiriöiden ja riippuvuussairauksien hoidossa käytettäviä hoitotyön menetelmiä.
Osaat huomioida sairauden mukanaan tuomia vaikutuksia potilaan ja läheisten elämässä.
Työskentelet hoitotyön arvojen, eettisten ja kestävän kehityksen periaatteiden ja ohjeiden mukaisesti sekä osaat arvioida niiden toteutumista päivittäisessä työskentelyssä.
Reflektoit sairaanhoitajan ammatti-identiteettiäsi.
Työskentelet voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Sisältö

Omat arvot ja asenteet mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyössä.
Itsereflektiotaito.
Kulttuurisensitiivinen eri ikäisten ihmisten kohtaaminen.
Mielenterveys-, päihde- ja kriisipotilaan kokonaistilanteen arviointi, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi.
Keskeiset mielenterveys- ja päihdehoitotyön menetelmät, kuten hoidollinen yhteistyösuhde, dialogisuus, psykoedukaatio ja mini-interventio.
Akuutissa kriisissä olevan potilaan selviytymisen tukeminen.
Keskeisten mielenterveys- ja päihdehoitotyön suositusten sekä lainsäädännön huomioiminen erilaisissa asiakastilanteissa.
Potilaan, hänen läheistensä ja henkilökunnan turvallisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen erilaisissa mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyön toimintaympäristöissä.
Digitaaliset hoitotyön auttamismenetelmät mielenterveyshäiriöiden ja päihdesairauksien hoidossa.

Esitietovaatimukset

Hallitset sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön perustiedot. Sinulla on hoitotyön perusteiden, terveyden edistämisen ja mielenterveys- ja päihdehoitotyön perusosaaminen.
Hallitset anatomian ja fysiologian sekä lääkehoidon osa-alueet.
Tunnet näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytyn harjoittelun kriteerit:
Osaat kohdata potilaan ja hänen läheisensä ohjatusti yhteistyösuhteessa sukupuolten välistä tasa-arvoa tukien. Tunnistat sairauden vaikutuksia potilaan ja läheisten elämässä.
Uskallat kohdata ja olla läsnä akuutissa kriisissä olevan potilaan kanssa. Tunnistat kriisin vaikutuksen yksilön elämään.
Käytät ohjatusti joitakin keskeisiä näyttöön perustuvia mielenterveyshäiri-öiden ja riippuvuussairauksien hoidossa käytettäviä hoitotyön menetel-miä. Tunnistat potilaan ja läheisten voimavaroja ja tiedät kuinka niitä voi tukea.
Työskentelet hoitotyön arvojen, eettisten ja kestävän kehityksen periaat-teiden ja ohjeiden mukaisesti sekä osaat arvioida niiden toteutumista päi-vittäisessä työskentelyssä. Työskentelet voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.
Reflektoit sairaanhoitajan ammatti-identiteettiäsi.