Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapia kansansairauksien ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa -harjoitteluLaajuus (8 op)

Tunnus: FT00CK07

Laajuus

8 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Minna Seikkula

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on oppia arvioimaan luotettavasti terveyden edistämiseen vaikuttavia tekijöitä, suunnittelemaan ja toteuttamaan ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä yleisimpiä kansansairauksia sairastaville henkilöille aidoissa asiakastilanteissa.

Opintojakson osaamiset

Eettisyys
Työelämässä toimiminen
Fysioterapeuttinen arviointi 
Fysioterapian menetelmät 

Osaamistavoite

Osaat työskennellä työelämän toiminta- ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti. Osaat toimia asiakaslähtöisesti, edistäen yksilöiden ja/tai ryhmien terveyttä ja hyvinvointia, korostamalla fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan merkitystä. 
Osaat luoda vastavuoroisen terapeuttisen vuorovaikutussuhteen, asiakkaan tarpeet huomioiden, kommunikoimalla ymmärrettävästi, niin kasvokkain kuin etätyöskentelyssä. Osaat perustella fysioterapeuttiset valintasi asiakastyössä. Ymmärrät sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän ja siihen liittyvät prosessit sekä liikuntapalvelut ja niihin liittyvät palveluketjut. Osaat viestiä ja dokumentoida lakisääteisten, kansallisten ja organisaatioiden kirjaamisvaatimusten mukaisesti. 
Osaat suunnitella ja toteuttaa asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin. Osaat hyödyntää haastattelua, havainnointia, manuaalista tutkimista, mittaamista ja teknologiaa asiakkaan toimintakyvyn arvioinnissa. Osaat ottaa huomioon haastattelulla, havainnoinnilla ja potilastietojärjestelmästä keräämäsi tiedot ja tehdä niistä yhteenvetoa. Osaat asettaa asiakaslähtöisen tavoitteen ja tehdä yksilöllisen, näyttöön perustuvan suunnitelman yhteistyössä asiakkaan / hänen läheistensä kanssa ja toimia moniammatillisessa tiimissä. Osaat havainnoida asuinympäristön esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
Osaat valita näyttöön perustuvia, asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä tai tukemaan toimintakykyä erilaisissa ympäristöissä, huomioiden ihminen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena. 
Osaat suunnitella ja toteuttaa liikuntaneuvontaa ja terapeuttista harjoittelua toimintakyvyn tukemiseksi sekä manuaalista ohjausta tarkoituksenmukaisella tavalla. 

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on työskentely terveydenhuollon ja kuntoutuksen alalla noudattaen ammattieettisiä periaatteita ja hyödyntäen yhteisiä arvoja ja tavoitteita. Harjoittelun sisältönä on ikääntyneiden ja kansansairauksien fysioterapia: siihen liittyvä arviointi, terapian ja liikunnan suunnittelu ja toteutus, ohjaaminen, ennaltaehkäisevä ohjaus ja neuvonta, erilaisten ohjaus- ja opetusmenetelmien soveltaminen sekä ergonomisten menetelmien ja apuvälineiden hyödyntäminen. Lisäksi tarkastelun kohteena on tutustua potilastietojärjestelmään ja arvioida ympäristön toimivuutta asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Esitietovaatimukset

Vuorovaikutusosaaminen
Liikunnanohjaamisen osaaminen
Sydän- ja verenkiertoelimistön-, hengitystoiminnan- ja kehonkuvan arviointi- osaaminen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Harjoittelusi on hyväksytty, kun kykenet kohtaamaan erilaisia kansansairauksia sairastavia ja ikääntyneitä asiakkaita ja työskentelemään vastuullisesti ja luotettavasti työelämässä. Osaat toimia asiakaslähtöisesti ja ennaltaehkäisevästi edistäen yksilöiden ja/tai ryhmien terveyttä ja hyvinvointia, korostamalla fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan merkitystä. Osaat työskennellä asiakkaan/omaisen/perheen kanssa sekä moniammatillisissa tiimeissä. Osaat luoda vastavuoroisen terapeuttisen vuorovaikutussuhteen, asiakkaan tarpeet huomioiden ja perustella fysioterapeuttiset valintasi ja ottaa huomioon keräämäsi tiedot tehden niistä yhteenvetoa. Osaat suunnitella ja toteuttaa asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ja hyödyntää siinä haastattelua, havainnointia, manuaalista tutkimista sekä mittaamista. Osaat valita näyttöön perustuvia, asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä tai tukemaan toimintakykyä erilaisissa ympäristöissä.