Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutuksen suunnittelun perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: SK00CI78

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on, että opintojakson käytyäsi hallitset kuntoutustarpeen arvioinnin perusteita ja menetelmiä sekä ymmärrät kuntoutustarpeen arvioinnin merkityksen kuntoutusprosessissa.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutustarpeen ja mahdollisuuksien arviointi
Kuntoutuksen suunnittelu  
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat kartoittaa asiakkaan elämäntilanteen ja sosiaalisen toimintaympäristön osana kuntoutuksen kokonaisuutta. Osaat selvittää ja arvioida asiakkaan kuntoutuksen tarpeen. Osaat käyttää ja hyödyntää erilaisia arviointimenetelmiä ja -välineitä osana kokonaisarvioita. Tiedät, miten arviointi hyödyttää asiakasta.

Osaat dokumentoida arvioinnin osana asiakastyötä siten, että siitä käy ilmi tilannekuvaus tasolla, jonka pohjalta on mahdollista asettaa kuntoutustavoite ja seurata kuntoutuksen etenemistä.

Osaat huomioida palvelujärjestelmän merkityksen ja hyödyntää tietoa palvelujärjestelmästä ja palveluista kuntoutuksen suunnittelussa. Osaat soveltaa tarkoituksenmukaista lainsäädäntöä kuntoutuksen suunnittelussa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on kuntoutuksen ohjaaja työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen arvioijana. Kuntoutustarpeen arvioinnin ja suunnittelun näkökulmina ovat sosiaalinen tutkimus kuntoutujan elämäntilanteen selvittämisen pohjana, työ- ja toimintakyvyn arviointi, arviointimenetelmät ja -välineet sekä dokumentointi.

Esitietovaatimukset

Tunnistat asiakkaan toimintakyvyn, osallisuuden sekä kuntoutus- ja palvelutarpeen arvioinnin perusteita ja osaat etsiä näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat tukea asiakkaan osallisuutta eri menetelmiä hyödyntäen. Osaat hyödyntää ICF-viitekehystä toimintakyvyn ja osallisuuden kuvaamisessa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kartoittaa asiakkaan elämäntilanteen ja sosiaalisen toimintaympäristön vaikutuksen kuntoutuksen kokonaisuuteen. Osaat selvittää ja arvioida asiakkaan kuntoutuksen tarpeen. Osaat käyttää erilaisia arviointimenetelmiä osana kokonaisarviointia. Osaat kuvata, miten arviointi hyödyttää asiakasta. Osaat dokumentoida arvioinnin osana asiakastyötä siten, että sen pohjalta on mahdollista asettaa kuntoutustavoite ja seurata kuntoutuksen etenemistä. Osaat kuvata palvelujärjestelmän merkityksen kuntoutuksen suunnittelulle. Osaat soveltaa tarkoituksenmukaista lainsäädäntöä kuntoutuksen suunnittelussa.