Siirry suoraan sisältöön

KuntoutuspsykologiaLaajuus (5 op)

Tunnus: SK00CI84

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hankkia perusosaamista ihmisen käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen vaikuttavista persoonallisuuteen ja motivaatioon liittyvistä tekijöistä.

Opintojakson osaamiset:

Eettisyys
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen
Kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointi

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat ottaa vastuun omasta toiminnastasi ohjaustyössä ja osaat reflektoida oman persoonallisuutesi, arvojesi ja motivaatiosi vaikutuksia ohjaustyön toteuttamiseen ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Tiedät persoonallisuus- ja motivaatiopsykologian perusteita. Osaat huomioida persoonallisuuden ja motivaation muutokset elämänkaaren aikana sekä tukea kuntoutujaa ja hänen verkostoaan muutoksessa kuntoutumisprosessin aikana.

Osaat huomioida persoonallisuuden ja motivaation vaikutukset yksilön ja yhteisön hyvinvointiin, voimavaroihin, kuntoutumisen tarpeisiin ja -mahdollisuuksiin.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on persoonallisuus- ja motivaatiopsykologian perusteet. Opintojaksolla tarkastellaan, miten persoonallisuus ja motivaatio muuttuvat elämänkaaren aikana sekä miten persoonallisuus ja motivaatio vaikuttaa yksilön hyvinvointiin ja terveyteen.

Esitietovaatimukset

Osaat toimia ammatillisesti, ymmärrettävästi ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa asiakkaiden, läheisverkostojen ja muiden ammattilaisten kanssa erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat perustella ihmis- ja asiakaslähtöisen työskentelyn merkityksen ohjaustyössä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata ja perustella persoonallisuus- ja motivaatiopsykologian keskeisiä asioita. Osaat kuvata miten persoonallisuus ja motivaatio muuttuvat elämänkaaren aikana sekä miten ne vaikuttavat yksilön hyvinvointiin ja terveyteen. Osaat kuvata, miten oman persoonallisuutesi, arvosi ja motivaatiosi voivat vaikuttaa ohjaustyön toteuttamiseen ammattieettisesti. Osaat kertoa, miten ohjaustyössä tulee huomioida nämä asiat.