Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutussuunnitelma ja -prosessiLaajuus (5 op)

Tunnus: SK00CI85

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on, että opit laatimaan yksilöllisen ja tarkoituksenmukaisen kuntoutussuunnitelman. Lisäksi tarkoituksena on, että opit tunnistamaan kuntoutusprosessin eri vaiheet yksilöllisesti etenevänä ja tavoitteellisena prosessina.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi 
Kuntoutuksen suunnittelu 
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä 

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat tehdä kuntoutussuunnitelman pohjana olevan kuntoutujan tilannetta selvittävän yksilöllisen alkukartoituksen.

Osaat suunnitella ja laatia alkukartoituksen pohjalta kuntoutujalähtöisen, yksilöllisen kuntoutussuunnitelman.

Osaat huomioida tarkoituksenmukaisuuden kuntoutustavoitteiden ja -toimenpiteiden valinnassa. Tiedät kuntoutusprosessin ja sen eri vaiheet. Osaat ohjata ja tukea kuntoutujaa prosessin eri vaiheissa ja sosiaaliturvakysymyksissä.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on yksilöllinen, kuntoutujalähtöinen kuntoutuksen suunnittelu, kuntoutustavoitteiden asettaminen ja kuntoutussuunnitelman laatiminen. Tarkastelun kohteena on myös näiden pohjalta syntyvän kuntoutusprosessin tarkastelu.

Esitietovaatimukset

Tunnet kuntoutuksen palvelujärjestelmän eri osa-alueet ja järjestelmätasot sekä kuntoutukseen liittyvän sosiaaliturvan pääpiirteet. Tiedät toimintaa ohjaavat lainsäädännön.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa tehdä kuntoutujan tilannetta selvittävän alkukartoituksen. Hän osaa esittää yksilöllisen ja tarkoituksenmukaisen kuntoutustavoitteen alkukartoituksen pohjalta sekä valita tarkoituksenmukaisia kuntoutuspalveluita kuntoutustavoitteeseen pääsemiseksi. Opiskelija osaa huomioida sosiaaliturvan merkityksen osana suunnitelmaa. Hän osaa laatia yksilöllisen kuntoutussuunnitelman. Opiskelija tietää kuntoutusprosessin vaiheet ja osaat yksilöidä ne suhteessa kuntoutujan tilanteeseen ja pystyy perustelemaan valintojaan teoriaa hyödyntäen.