Siirry suoraan sisältöön

Näyttöön perustuvat käytänteetLaajuus (3 op)

Tunnus: SZ00CI99

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Emmi Ritvos
  • Katri Ylönen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson tarkoituksena on rakentaa ymmärrystä näyttöön perustuvan työskentelyprosessin perusteista sekä edistää tutkittujen käytänteiden sovelluskykyä omalla alalla.

Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen
Ennakoiva kehittäminen
Kestävä kehitys

Opintojakson osaamistavoite:
Opintojakson jälkeen osaat selittää näyttöön perustuvan prosessin keskeisiä käsitteitä ja soveltaa sen vaiheita tarkoituksenmukaisesti. Osaat hankkia, lukea, arvioida kriittisesti ja soveltaa oman alasi kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa sekä hyviä käytänteitä. Huomioit tutkimuksia kestävän kehityksen näkökulmasta suhteessa ajankohtaisiin ilmiöihin. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi ja tunnistat kehittämiskohteita.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on näyttöön perustuvan toiminnan lähtökohdat ja prosessi sekä oman alasi hyvät käytänteet. Paneudut tutkimusmetodologiaan, tiedonhakuun, tutkimusartikkelien lukemiseen, näytön kriittiseen arviointiin ja sen viemiseen käytäntöön. Käyt läpi ajankohtaisia oman alasi hyviä käytäntöjä ja tutustut tieteellisiin julkaisuihin. Harjoittelet tutkimusten lukemista kestävän kehityksen näkökulmasta suhteessa ajankohtaisiin ilmiöihin ja käytänteisiin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Osaat selittää näyttöön perustuvien käytänteiden lähtökohdat sekä vaiheet yksinkertaisella tasolla. Tunnistat joitakin tutkimusmetodologian peruskäsitteitä. Harjoittelet tiedonhaun alkeita. Tutkimustiedon lukeminen ja sen kriittinen arvioiminen onnistuvat aloittelevalla tasolla. Harjoittelet ja pohdit näytön käytäntöön viemistä. Tunnistat joitakin kestävän kehityksen näkökulmia. Kykenet nimeämään oman alasi ajankohtaisia hyviä käytäntöjä. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi ja tunnistat ainakin yhden kehittämiskohteen.

Tyydyttävä 2
Osaat selittää ja havainnollistaa näyttöön perustuvien käytänteiden lähtökohdat sekä vaiheet. Tunnistat tutkimusmetodologian peruskäsitteitä. Kykenet itsenäiseen tiedonhakuun ja tunnistat eri tietokantoja. Tutkimustiedon lukeminen onnistuu ja näytön kriittinen arvioiminen on perusteltua. Harjoittelet ja pohdit näytön käytäntöön viemistä. Tunnistat joitakin kestävän kehityksen näkökulmia. Kykenet nimeämään ja pohtimaan oman alasi ajankohtaisia hyviä käytäntöjä. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi ja tunnistat joitakin kehittämiskohteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat selittää ja havainnollistaa näyttöön perustuvien käytänteiden lähtökohdat sekä vaiheet monipuolisesti. Tunnistat tutkimusmetodologian peruskäsitteitä ja sovellat tietoa näistä perustellusti. Kykenet itsenäiseen tiedonhakuun sekä tunnistat eri tietokantoja. Tutkimustiedon lukeminen onnistuu ja näytön kriittinen arvioiminen on perusteltua sekä monipuolista. Pohdit näytön käytäntöön viemistä kriittisesti ja useammasta näkökannasta. Huomioit kestävän kehityksen näkökulmia. Kykenet nimeämään ja pohtimaan oman alasi ajankohtaisia hyviä käytäntöjä. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi ja tunnistat joitakin kehittämiskohteita.

Kiitettävä 4
Osaat selittää ja analysoida näyttöön perustuvien käytänteiden lähtökohtia sekä vaiheita monipuolisesti. Tunnistat tutkimusmetodologian peruskäsitteitä ja sovellat tietoa näistä perustellusti. Kykenet itsenäiseen tiedonhakuun sekä tunnistat eri tietokantoja. Tutkimustiedon lukeminen onnistuu yksityiskohtaisella tasolla. Näytön kriittinen arvioiminen on perusteltua, monipuolista ja vertailevaa. Pohdit näytön käytäntöön viemistä kriittisesti ja useammasta näkökannasta. Tarkastelet kestävän kehityksen näkökulmia monipuolisesti. Otat huomioon myös eettiset näkökulmat näyttöön perustuvassa prosessissa. Kykenet nimeämään ja pohtimaan alasi ajankohtaisia hyviä käytäntöjä perustellusti. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi monipuolisesti ja tunnistat kehittämiskohteita kirjallisuuteen peilaten.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Osaat selittää ja analysoida näyttöön perustuvien käytänteiden lähtökohtia sekä vaiheita monipuolisesti. Tunnistat monipuolisesti tutkimusmetodologian peruskäsitteitä ja sovellat tietoa näistä perustellusti ja ansiokkaasti. Kykenet itsenäiseen tiedonhakuun, tunnistat eri tietokantoja ja osoitat perehtyneisyyttä tiedonhakuprosessiin ja sen kirjaamiseen. Tutkimustiedon lukeminen ja tiivistäminen onnistuu yksityiskohtaisella ja analyyttisellä tasolla. Näytön kriittinen arvioiminen on perusteltua, monipuolista ja vertailevaa. Pohdit näytön käytäntöön viemistä kriittisesti ja useammasta näkökannasta. Tarkastelet kestävän kehityksen näkökulmia monipuolisesti. Otat huomioon myös eettiset näkökulmat näyttöön perustuvassa prosessissa. Kykenet nimeämään ja pohtimaan oman alasi ajankohtaisia hyviä käytäntöjä perustellusti. Kykenet arvioimaan omaa osaamistasi monipuolisesti ja tunnistat kehittämiskohteita kirjallisuuteen peilaten.