Siirry suoraan sisältöön

Vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CJ06

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jaana Ritsilä

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia perusvalmiudet kommunikoinnin vaikeuksia sekä neuropsykiatrisia haasteita omaavien henkilöiden vuorovaikutukseen liittyvistä tarpeista sekä vuorovaikutusvälineitä heidän kanssaan kommunikointiin.

Opintojakson osaamiset:

Työelämässä toimiminen
Eettisyys

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat tunnistaa kommunikoinnin vaikeuksia ja neuropsykiatrisia haasteita omaavien henkilöiden kommunikoinnin haasteita. Tiedät yleisimpiä vaihtoehtoisia ja digitaalisia kommunikointimenetelmiä, osaamisesi niiden käyttäjänä on monipuolistunut ja tiedät konkreettisia keinoja käydä dialogia kommunikoinnin haasteita omaavien asiakkaiden kanssa. Tiedät myös saavutettavuuden periaatteet sekä millaisia moniammatillisia palveluja ja apuvälineitä puhevammaisille henkilöille on tarjolla sekä osaat ohjata asiakasta niiden hakemisessa.

Sisältö

Opintojakson keskeisinä sisältöinä ovat kommunikoinnin vaikeuksia ja neuropsykiatrisia haasteita omaavien henkilöiden kommunikoinnin tarpeet. Vaihtoehtoisista kommunikointimenetelmistä tarkastelet ele- ja esinekommunikaatiota, kuva- ja symbolikommunikaatiota, piirroskommunikaatiota ja selkokieltä. Lisäksi perehdyt sosiaalisten tarinoiden ja sarjakuvitetun keskustelun periaatteisiin sekä strukturoituun viestintään toiminnanohjauksen tukemisessa. Tutustut myös puhevammaisille henkilöille tarjolla oleviin palveluihin.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tietää kommunikoinnin vaikeuksia ja neuropsykiatrisia haasteita omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä. Opiskelija osaa nimetä yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja apuvälineitä sekä niiden hyödyllisyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää opintojakson tietoja asiakkaan näkökulman ymmärtämiseen ja osaa innovoida vaihtoehtoiseen kommunikaatioon liittyvän tuotoksen. Opiskelija tuntee puhevammaisen palveluita ja apuvälineitä.