Siirry suoraan sisältöön

Työhön kuntoutuminenLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CJ21

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto
  • Tuomas Lallukka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi työttömyyden käsitteistä, työttömien työnhakijoiden kuntoutumisen tavoitteista ja mahdollisuuksia, palveluista, palveluprosesseista sekä -poluista. Tiedät työ- ja toimintakyvyn arviointikäytäntöjä ja -menetelmiä sekä erilaisia ohjauksen ja tuen muotoja ja menetelmiä.

Osaamiset

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)

Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK) 
Kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointi (Kuntoutuksen ohjaaja AMK) 
Kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK) 

Osaamistavoitteet:

Tunnistat työttömyyteen liittyviä ilmiöitä ja kuntoutumisen mahdollisuuksia edistää työttömien työllistymistä, elämänlaatua, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä. Osaat huomioida työttömän työnhakijan palvelutarpeet ja ohjata häntä eteenpäin palveluverkostossa.

Tiedät työttömien palveluihin liittyvän lainsäädännön ja työttömyysetuudet. Osaat kuvata työttömien työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalvelut. Osaat kuvata työttömän tarkoituksenmukaisen palvelupolun sekä analysoida palvelupolun kriittisiä kohtia ja kuntoutumista tai työllistymistä edistäviä tekijöitä.

Tunnet työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja -käytäntöjä. Tiedät miten käyttää osallistavia ja voimavaralähtöisiä ohjausmenetelmiä. Osaat kuvata vertaistuen ja kokemusasiantuntijuuden merkityksen työttömien kuntoutuksessa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä ovat työttömän työnhakijan työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalvelut ja niitä ohjaava lainsäädäntö sekä tarkoituksenmukaiset palvelupolut ja niihin ohjaaminen.

Esitietovaatimukset

Tiedät, miten ohjata, tukea ja motivoida yksilöä sekä hänen sosiaalista ja muuta yhteistyöverkostoaan palveluprosessissa. Tiedät työ- ja toimintakyvyn sekä osallisuuden edistämisen merkityksen ohjaustyössä. Tunnet palvelujärjestelmän eri osa-alueita.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata työttömyyteen liittyviä käsitteitä, ilmiöitä ja kuntoutumisen mahdollisuuksia, sekä tunnistaa työttömien työllistymistä, elämänlaatua, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä edistäviä tekijöitä ja menetelmiä. Osaat selittää, miten ohjata asiakasta hänen tarvitsemissaan palveluissa ja etuuksissa sekä kuvailla asiakkaan palvelupolkua valitsemassasi kontekstissa. Osaat huomioida asiakkaan palvelupolulla lainsäädännön asettamat vaatimukset ja arviointimenetelmät sekä valita hänelle vaikuttavia toimenpiteitä.