Siirry suoraan sisältöön

Harjoittelu III: Asiakastyön menetelmätLaajuus (12 op)

Tunnus: SO00CJ86

Laajuus

12 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Nybacka
  • Riikka Rantanen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi ja kokemustasi asiakastyön ohjausosaamisesta, asiakastyössä käytettävistä menetelmistä sekä niiden kehittämisestä.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen
Tutkimuksellinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen

Osaamistavoitteet:

Toimit ammatillisesti ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa ja kykenet reflektoimaan kriittisesti omaa toimintaasi. Tunnistat ja arvioit hyvinvoinnin riski- ja suojatekijöitä. Sovellat ja arvioit sosiaaliohjauksen työorientaatioita ja menetelmiä asiakas-, ryhmä- ja yhteisötyössä erilaisissa toimintaympäristöissä. Ymmärrät psykososiaalisen tuen merkityksen ja osaat toimia erilaisissa asiakkaan muutos- ja kriisitilanteissa.

Tunnet julkishallinnollisen päätöksentekojärjestelmän toimintaperiaatteet ja osaat toimia niiden mukaan asiakkaan etua ajaen. Edistät asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä kykenet yhteiskunnalliseen rakenteelliseen vaikuttamistyöhön.

Kykenet ennakoivaan ja innovatiiviseen ongelmanratkaisuun sosiaalialan kehittämisessä. Kehität ja analysoit asiakastyön käytäntöjä, menetelmiä ja palveluprosesseja tutkimus- ja kokemustietoa hyödyntäen.

Sisältö

Asiakastyön harjoittelu sosiaalialan toimintaympäristössä. Mikäli opiskelet varhaiskasvatuksen sosionomiksi, teet harjoittelun lastensuojelun toimintaympäristössä.

Harjoittelun keskeisimpänä sisältönä on asiakastyö, sen suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi asiakkaan osallisuus huomioiden. Osana tavoitteellista asiakastyötä käytät, arvioit ja kehität sosiaalialan työorientaatioita ja menetelmiä.

Esitietovaatimukset

Tunnet sosiaali- ja kasvatusalan palvelujärjestelmän ja palvelut sekä alan eettiset periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti. Osaat kuvata ammatillista vuorovaikutustasi ja ammattien välistä yhteistyötä ja toimia ammatillisen vuorovaikutuksen periaatteiden mukaisesti. Osaat kertoa yksilö- ja ryhmänohjaustyön suunnittelusta, toteuttamisesta, arvioinnista ja dokumentoinnista alan eettiset periaatteet, lainsäädäntö ja palvelut huomioiden. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja dokumentoida yksilö- ja ryhmänohjausta alan eettiset periaatteet, lainsäädäntö ja palvelut huomioiden.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat toteuttaa suunnitelmallista ja tavoitteellista asiakastyötä sekä arvioida sitä asiakkaan osallisuus, alan eettiset periaatteet ja lainsäädäntö huomioiden. Osaat kertoa toiminnastasi ja arvioida sitä. Osana tavoitteellista asiakastyötä osaat käyttää sosiaalialan työorientaatioita ja menetelmiä ja kuvata niitä tutkimustietoa hyödyntäen. Osaat arvioida ja kehittää työorientaatioita ja menetelmiä sekä kertoa niistä osana harjoitteluasi.