Siirry suoraan sisältöön

Lähijohtaminen ja tiimityöLaajuus (5 op)

Tunnus: SO00CJ88

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia tuntemaan lähijohtamisen eri osa-alueet ja niiden merkityksen perustehtävän toteuttamisessa ja asiakasprosessin johtamisessa. Lisäksi opit ymmärtämään tiimityön periaatteet ja tiimivastaavan keskeiset tehtävät.

Osaamiset:

Kestävä kehitys
Työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen

Osaamistavoitteet:

Tunnistat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset näkökohdat kestävän kehityksen johtamisessa. Osaat käyttää omaan alaasi liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Tiedät työyhteisön ja tiimityön johtamisen merkityksen osana asiakastyön toteuttamista, työn hallintaa ja organisointia sekä oman asiantuntijuuden kehittymistä ja urasuunnittelua. Tunnet keskeisen lainsäädännön ja osaat edistää omaa ja työyhteisön työhyvinvointia.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lähijohtamisen perusteet ja osa-alueet. Lisäksi tarkastellaan johtamisteorioita, johtamisen psykologiaa, lainsäädäntöä, henkilöstöjohtamista, työhyvinvointia, kestävää kehitystä, moninaisuuden johtamista sekä tiimivastaavan tehtäviä, tiimityötä ja itsensä johtamista.

Esitietovaatimukset

Tunnet sosiaali- ja kasvatusalan asiakastyön ja tiimityöskentelyn periaatteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata lähijohtamisen periaatteita ja osa-alueita ja nimetä erilaisia johtamisteorioita. Tunnistat lähijohtamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Osaat nimetä tiimivastaavan tehtäviä ja tunnistat tiimityön lähtökohtia. Kuvaat moninaisuuden ja kestävän kehityksen johtamiseen liittyviä seikkoja.

2= Osaat selittää lähijohtamisen periaatteita ja nimetä erilaisia johtamisteorioita sekä kertoa niistä esimerkkejä. Hallitset lähijohtamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja lähijohtamisen osa-alueita. Osaat määritellä tiimivastaavan tehtäviä ja tunnistat tiimityön lähtökohtia. Osaat kertoa moninaisuuden ja kestävän kehityksen johtamisesta esimerkkejä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä lähijohtamisen periaatteita, osa-alueita ja erilaisia johtamisteorioita sekä kertoa niistä esimerkkejä. Osaat selittää tiimivastaavan tehtäviä ja tunnistat tiimityön lähtökohtia. Ymmärrät lähijohtamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja osaat soveltaa niitä käytännössä. Esittelet moninaisuuden ja kestävän kehityksen johtamiseen liittyviä seikkoja.

4= Osaat analysoida lähijohtamisen periaatteita, osa-alueita ja erilaisia johtamisteorioita. Osaat arvioida tiimivastaavan tehtäviä ja tiimityön lähtökohtia. Osaat soveltaa lähijohtamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja kertoa siitä esimerkkejä. Arvioit ja selität moninaisuuden ja kestävän kehityksen johtamiseen liittyvät taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset näkökulmat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat analysoida lähijohtamisen periaatteita ja osa-alueita ja arvioida erilaisia johtamisteorioita. Osaat arvioida kehittävällä otteella tiimivastaavan tehtäviä ja tiimityön toteuttamista. Osaat tulkita ja soveltaa lähijohtamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat kriittisesti arvioida ja perustella moninaisuuden ja kestävän kehityksen johtamiseen liittyvät taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset näkökulmat.