Siirry suoraan sisältöön

Työ- ja toimintakyvyn perusteetLaajuus (3 op)

Tunnus: SZ00CK11

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anu Myllyharju-Puikkonen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on perehtyä työ- ja toimintakykyyn.

Opintojakson osaamiset:

Työelämässä toimiminen
Ammatillinen ja ammattien välinen toiminta (Fysioterapeutti AMK)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (Toimintaterapeutti AMK)
Kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointi (Kuntoutuksen ohjaus AMK)

Osaamistavoite:

Ymmärrät työ- ja toimintakyvyn käsitteiden laaja-alaisuuden ja eri ulottuvuudet. Osaat hyödyntää ICF-viitekehystä toimintakyvyn kuvaamisessa. Ymmärrät ja tunnistat Resident Assessment Instrument, RAI-arviointivälineistön käytön toimintakyvyn ja palvelutarpeiden arvioinnissa. Ymmärrät terveyden lukutaidon asiakasohjauksessasi. Osaat tarkastella fyysistä toimintakykyä ylläpitäviä ja edistäviä tekijöitä, tunnistat liikkumisen vaikutukset opiskelu- ja työkykyyn ja osaat hyödyntää liikunnallisia keinoja oman hyvinvointisi ja jaksamisesi tukena.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on työ- ja toimintakyky: niihin liittyvät käsitteet, ICF-viitekehys sekä ergonomian osa-alueet. Liikkumisen suositukset ja fyysisen toimintakyvyn osa-alueet, liikkumisen vaikutukset opiskelu- ja työkykyyn ja palautumiseen, erilaiset fyysisen kunnon arviointimittarit sekä liikunnalliset keinot oman hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi tutustut Resident Assessment Instrument, RAI-järjestelmään, sekä lisäät terveyden lukutaitoon liittyvää osaamistasi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat määritellä työ- ja toimintakyvyn peruskäsitteet, sekä osaat kuvata toimintakykyä ICF-viitekehystä hyödyntämällä. Huomioit työskentelyssäsi terveyden lukutaitoon liittyvät teemat. Tunnistat RAI-arviointivälineistön käytön toimintakyvyn ja palvelutarpeiden arvioinnissa. Löydät ja osaat hyödyntää fyysiseen aktiivisuuteen ja liikkumiseen liittyvää tutkittua tietoa ja osaat valita liikunnallisia keinoja oman hyvinvointisi edistämiseen.