Siirry suoraan sisältöön

Ympäristövaikutusten hallintaLaajuus (5 op)

Tunnus: TE00CG80

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tarja Stenman

Osaamistavoitteet

Osaamistavoite:
Tiedät yritysten ympäristöjohtamisen periaatteet sekä perehdyt ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksiin. Syvennät osaamistasi ympäristölainsäädäntöön ja EU:n päästökauppajärjestelmään liittyen. Tunnet kiertotalouden osa-alueet, indikaattorit ja liiketoimintamallit. Tiedät yritysten vesivastuullisen toiminnan periaatteet ja ymmärrät globaalien vesiriskien vaikutukset Suomeen. Tunnet hiilijalanjäljen laskennan periaatteet sekä ilmastopäästöjen kompensoinnin hyvät käytänteet.

Monialainen osaaminen:
Ymmärrät tekniikan alaan liittyviä ekologisia, taloudellisia sekä sosiaalisia näkökulmia. Osaat seurata oman erikoistumisalasi tieteen ja teknologian kehitystä sekä kerätä ja tulkita olennaista tietoa oppimistehtäviisi liittyen.

Tieto ja ymmärrys:
Tiedät omaan erikoistumisalaan liittyvistä ympäristölainsäädännön ja vastuullisuusraportoinnin vaatimuksista. Ymmärrät kiertotalouden sekä vesivastuullisuuden merkityksen omalla erikoistumisalallasi. Tiedät miten yrityksen hiilijalanjälki lasketaan ja ymmärrät miten laskentatulosta voidaan hyödyntää omalla erikoistumisalalla.

Tutkimus ja tiedonhaku:
Osaat etsiä ja hyödyntää tieteellistä tutkimustietoa sekä osaat arvioida oman alasi tietolähteitä kriittisesti.

Sisältö

Ympäristöjärjestelmät, ESG-raportointi, ympäristölainsäädäntö, EU:n päästökauppajärjestelmä, kiertotalous ja resurssitehokkuus, biokaasun tuotanto ja käyttö, veden vastuullinen käyttö, hiilijalanjäljen laskenta ja ilmastopäästöjen kompensointi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Tunnistat yritysten ympäristöjohtamisen periaatteita sekä ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksia. Tunnet ympäristölainsäädäntöä ja EU:n päästökauppajärjestelmää. Tiedät kiertotalouden osa-alueet, indikaattorit ja liiketoimintamallit. Osaat kuvata yritysten vesivastuullisen toiminnan periaatteita ja ymmärrät globaalien vesiriskien vaikutuksia Suomeen. Osaat selittää hiilijalanjäljen laskennan periaatteet sekä ilmastopäästöjen kompensoinnin hyvät käytänteet.

Tyydyttävä (2): Osaat kuvailla yritysten ympäristöjohtamisen periaatteita sekä ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksia. Osaat antaa esimerkkejä ympäristölainsäädännöstä ja EU:n päästökauppajärjestelmästä. Osaat kuvailla kiertotalouden osa-alueet, indikaattorit ja liiketoimintamallit. Ymmärrät yritysten vesivastuullisen toiminnan periaatteita sekä globaalien vesiriskien vaikutuksia Suomeen. Ymmärrät hiilijalanjäljen laskennan periaatteet sekä ilmastopäästöjen kompensoinnin hyvät käytänteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Osaat esitellä yritysten ympäristöjohtamisen periaatteita sekä ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksia. Ymmärrät hyvin ympäristölainsäädäntöä ja EU:n päästökauppajärjestelmää. Osaat soveltaa käytäntöön kiertotalouden, resurssitehokkuuden sekä vesivastuullisen toiminnan periaatteita sekä ymmärrät globaalien vesiriskien vaikutuksia Suomeen. Osaat hyödyntää hiilijalanjäljen laskentaa sekä päästöjen kompensoinnin hyviä käytänteitä.

Kiitettävä (4): Osaat havainnollistaa yritysten ympäristöjohtamisen periaatteita sekä ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksia. Osaat jäsentää ympäristölainsäädäntöä ja EU:n päästökauppajärjestelmää. Osaat analysoida ja havainnollistaa kiertotalouden, resurssitehokkuuden sekä vesivastuullisen toiminnan periaatteita ja globaalien vesiriskien vaikutuksia Suomeen. Osaat soveltaa monipuolisesti käytäntöön hiilijalanjäljen laskentaa sekä päästöjen kompensoinnin hyviä käytänteitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Osaat havainnollistaa erinomaisesti yritysten ympäristöjohtamisen periaatteita sekä ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin (ESG-raportointi) vaatimuksia. Osaat tehdä yhteenvetoja ympäristölainsäädännöstä ja EU:n päästökauppajärjestelmästä. Osaat arvioida kiertotalouden osa-alueita, indikaattorieita ja liiketoimintamalleja. Osaat arvioida kriittisesti yritysten vesivastuullisuutta sekä globaalien vesiriskien vaikutuksia Suomeen. Osaat tehdä johtopäätöksiä ja yhteenvetoja hiilijalanjäljen laskennasta sekä päästöjen kompensoinnin hyvistä käytänteistä.