Siirry suoraan sisältöön

Pohjarakenteiden perusteetLaajuus (3 op)

Tunnus: TR00CF79

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Haapamaa,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tunnet erilaiset pohjarakenteet ja pohjarakentamismenetelmät sekä osaat valita pohjarakenteet perusmaan ominaisuuksien perusteella.

Osaamistavoitteet:
Perusosaamisen: Osaat kertoa pohjarakennustöihin liittyvistä keskeisistä säädöksistä ja Suomessa käytetyistä rakennusten perustamistavoista. Tiedostat maaperäominaisuuksien vaikutuksen perustamistavan valintaan. Pystyt kertomaan rakennuskaivannoista ja täyttötöistä sekä ymmärrät niiden turvallisuustekijät myös talvityönä. Osaat määrittää perustuksille tulevat pystykuormat.
Edistynyt osaaminen: Pystyt määrittämään jatkuvan anturan koon kuormien ja maaparametrien perusteella. Osaat mitoittaa perustusten routasuojauksen. Osaat valita rakennukselle sopivan perustamistavan.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys pohjarakentamisen materiaaleista, laitteista, työvälineistä, teknologioista ja prosesseista sekä niiden rajoituksista.
Viestintä ja tiimityö: Osaat viestiä tehokkaasti pohjarakentamisen informaatiosta, ideoista ja ratkaisuista. insinööriyhteisössä.
Monialainen osaaminen: Kyky hallita monimutkaisia teknisiä tai ammatillisia tehtäviä tai hankkeita ottaen vastuuta päätöksenteosta.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: osaat suorittaa maamekaanisia laskelmia.
Tutkimukset ja tiedonhaku: Kyky tehdä pohjarakentamiseen liittyviä kirjallisuushakuja sekä hyödyntää ja käyttää kriittisesti tieteellisiä tietokantoja ja muita soveltuvia tietolähteitä.

Sisältö

Maan kantokestävyyden määrittäminen, jatkuvan seinäanturan koon määrittäminen, pohjatutkimukset, anturakuormien määrittäminen.
Perustamistavat, kaivannot, täyttötyöt.
Routasuojaus ja sen mitoittaminen, pohjarakentaminen talvityönä.

Esitietovaatimukset

Geotekniikka-osaaminen: Maalajien tunnistaminen, maalajien ominaisuudet, maan hydrauliset ominaisuudet, routa, maapohjan kantokestävyyden perusteet.
Talonrakennustekniikan osaaminen Talo-nimikkeistön osalta,

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson tavoitteiden mukaiset perusosaamisen mukaiset tehtävät: Perustamistavat, Kaivannot, Täyttötyöt, Routasuojaus, Pohjarakentaminen talvityönä, Pohjatutkimukset, anturan pystykuormien määrittäminen. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa luettelemalla tavoitteiden mukaisia asioita.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut perusosaamisen mukaiset asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja vähintään osan edistyneistä osaamistavoitteista: Routasuojauksen mitoittaminen, Maan kantokestävyyden määrittäminen, Jatkuvan seinäanturan koon määrittäminen. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia, vertailla niitä keskenään sekä tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut kaikki opintojakson perusosaamistavoitteet ja lähes kaikki edistyneistä osaamistavoitteista. Opiskelija osaa arvioida erilaisten näkökulmien ja ratkaisujen yhteyksiä ja eroja eritellen ja kriittisesti. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.