Siirry suoraan sisältöön

Maarakentaminen ja mittaustekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TR00CF84

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Haapamaa,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta pystyt suunnittelemaan ja toteuttamaan maarakentamiseen liittyviä tehtäviä sekä mittaamaan paikalleen rakennuksia ja rakenteita.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys maarakentamisen materiaaleista, laitteista, työvälineistä, teknologioista ja prosesseista sekä niiden rajoituksista.
Viestintä ja tiimityö: Osaat viestiä tehokkaasti maarakentamisen informaatiosta, ideoista ja ratkaisuista. insinööriyhteisössä.
Monialainen osaaminen: Kyky hallita monimutkaisia teknisiä tai ammatillisia tehtäviä tai hankkeita ottaen vastuuta päätöksenteosta.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: osaat suorittaa maarakentamiseen ja maarakennuskalustoon liittyviä laskelmia, jotta pystyt suunnittelemaan koneiden käytön tehokkaasti.
Tutkimukset ja tiedonhaku: Kyky tehdä maarakentamiseen liittyviä kirjallisuushakuja sekä hyödyntää ja käyttää kriittisesti tieteellisiä tietokantoja ja muita soveltuvia tietolähteitä.

Osaamistavoitteet
Perusosaaminen: Tunnet maa- ja kalliorakennustöissä käytetyt koneet ja työmenetelmät sekä osaat kertoa niistä. Tunnet tien rakennekerrokset ja siirtymäkiilat sekä vaihtoehdot tien alituksiin. Tiedät Maamateriaalien uusiokäytön periaatteet ja osaat antaa ohjeet pilaantuneiden maiden käsittelyyn. Tunnet yleisimmät talonrakennus- ja maarakennustöissä käytetyt mittausvälineet ja osaat käyttää niitä.
Edistynyt osaaminen: Tiedät maarakennuskoneiden kapasiteetit ja pystyt suunnittelemaan koneiden käytön tehokkaasti. Osaat suorittaa yksinkertaisia geodeettisia laskutoimituksia.

Sisältö

1 op: Maarakentamisen työmenetelmät, Kalliorakentamisen työmenetelmät, Pehmeikölle rakentaminen
1 op: Maarakentamisen mittayksiköt, Maarakennuskoneet ja niiden kapasiteetit,
1 op: Radon, Tien rakennekerrokset ja siirtymäkiilat, Tien alitukset, Pilaantuneet maat, Maamateriaalien uusiokäyttö.
2 op: Mittaustekniset välineet, Mittausmenetelmät, geodeettiset laskelmat.

Esitietovaatimukset

Geotekninen osaaminen maan ominaisuuksien osalta.
Pohjarakenteiden perusteet osaaminen perustamistapojen osalta.
Talonrakennustekniikan osaaminen rakennusosien nimitysten osalta.
Matemaattinen osaaminen ongelmia ratkaisun osalta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson tavoitteiden mukaiset perusosaamisen mukaiset tehtävät: Maa- ja kalliorakentamisen koneet ja työmenetelmät, Pehmeikölle rakentaminen, Radon, Tien rakennekerrokset ja siirtymäkiilat, Tien alitukset, Mittaustekniset välineet, Mittausmenetelmät. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa luettelemalla tavoitteiden mukaisia asioita.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut perusosaamisen mukaiset asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja vähintään osan edistyneistä osaamistavoitteista: Maarakentamisen mittayksiköt, Maarakennuskoneiden kapasiteetit, Pilaantuneet maat, Maamateriaalien uusiokäyttö, Geodeettiset laskelmat. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia, vertailla niitä keskenään sekä tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut kaikki opintojakson perusosaamistavoitteet ja lähes kaikki edistyneistä osaamistavoitteista. Opiskelija osaa arvioida erilaisten näkökulmien ja ratkaisujen yhteyksiä ja eroja eritellen ja kriittisesti. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.