Siirry suoraan sisältöön

Rakenteiden lujuusoppiLaajuus (5 op)

Tunnus: TR00CF86

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Pekka Lähdesmäki,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta osaat määrittää rakenteissa vaikuttavia jännityksiä ja siirtymiä. Saat myös perustiedot ja –taidot, joita tarvitaan, kun mitoitetaan eri materiaaleista tehtyjä rakenteita.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys oman teknisen erikoistumisalan matemaattisista ja luonnontieteel-lisistä perusteista tasolla, joka on tarpeen ohjelman muiden oppimistavoitteiden saavuttamiseksi.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Käytännön taidot monimutkaisten teknisten suunnitelmien toteuttamiseksi.

Opintojakson tavoite:
Ymmärrät materiaalien jännityksen ja muodonmuutosten välisen riippuvuuden. Osaat määrittää rakenteissa esiintyvät siirtymä ja rasituksista syntyvät jännitykset sekä osaat mitoittaa rakenteet leikkaus-, puristus-, veto-, vääntö- ja taivutusrasituksille. Osaat määrittää puristetun hoikan sauvan nurjahduksen. Tiedät, milloin rakenteessa esiintyy jännitysten yhdistelmiä ja osaat suorittaa siihen liittyvän tarkastelun. Edellä esitetyt ovat opintojakson perustehtäviä.

Sisältö

Jännitysten määritys, taipumien ja siirtymien määritys kaavoilla, nurjahdus, kiepahdus, lommahdus, yhdistetyn jännityksen perusteet, rakenneosien mitoituksen perusteet, taipumat taulukoilla.
1 op normaalivoima ja jännitys,materiaalin käyttäytyminen, Hooken laki ja muodonmuutos
1 op momentti ja jännitys sekä N ja M yhdistetty jännitys
1 op leikkausjännitys ja siirtymätarkastelu
1 op nurjahdustarkastelut sauvarakenteen stabiliteetti

Esitietovaatimukset

Statiikka 2 osaaminen tukireaktioiden ja rasitusten määrittämisen osalta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät: sauvarakenteen jännitysten määrittäminen N, Q ja M rasituksista, siirtymät, nurjahdus ja hyperstaattiset rakenteet.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet kiitettävästi. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia ja tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet erinomaisesti. Lisäksi opiskelija kykenee tarkastelemaan opintojakson aiheita teoreettisesti ja käytännössä kriittisesti soveltaen. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.